„Az intelligens az új szexi” — ezzel a felhívással invitálták az általános iskolásokat a Bajzába csütörtökön. Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezték a Kísérletbazárt, ahol számtalan látványos kísérletet láthattak az érdeklődők. Ágó Regina társával egy citrom-vulkánt készített, ami a citromlé és a sütőpor reakciójaként igazi lávaként tört ki. A newtoni törvények is előtérbe kerültek a délelőtt folyamán. Cseh Kitti egy olyan kísérletet prezentált, amit keményítő és víz segítségével valósítottak meg, így olyan folyadékot kaptak, ami nagyobb erő hatására szilárd volt, kisebb esetén azonban a folyadékok jellemzőit mutatta.

A fizika és a kémia mellett más természettudománnyal kapcsolatos kiállítás is volt az eseményen. Az ELTE TTK Természetrajzi Múzeum ásványgyűjteménnyel érkezett Hatvanba. Harman-Tóth Erzsébet, a múzeum igazgatója kiemelte, a kiállított darabok közül a leglátványosabb minden kétséget kizárólag a fluorit volt, ami különböző megvilágítások hatására változtatja a színét. A bemutatók közben az általános iskolások arra is magyarázatot kaptak, hogy az egyes kísérletek milyen hatás kiváltásából jönnek létre. Novák Máté osztálytársaival érzett a Bajzába, elmondta sok hasznos információt hallott a kísérletezőktől. – Klassz ez a hely sok mindent megnéztem, legjobban pedig az ásványkiállítás tetszett.

A rendezvényt már harmadik alkalommal tartották, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Tóth Attiláné Deák Andrea kifejtette: az iskola törekszik arra, hogy a fiúk mellett a lányok is megkedveljék a természettudományos tantárgyakat, ehhez pedig – a tanórákon kívül – szakköröket is szerveznek.

A kísérletek a tantermekben és az udvaron is zajlottak, és több szakmai előadást is meghallgathattak a jelenlévők.

Fotó: Albert Péter