A városban érezhető bűz régóta meghatározza a közéletet. Évek óta újra és újra felbukkan, de sokak szerint idén nyáron a legintenzívebb. A Facebookon létezik egy csoport is, ahol szinte minden nap írnak arról, éppen merre mit tapasztalnak. Itt szervezték meg korábban a bűz elleni tüntetést, ahol a tagok közül is felszólaltak és a városvezetés is egyértelműen jelezte: azon dolgoznak, hogy minél előbb megszűnjön a szag.

Ugyanakkor a történet nem ennyire egyszerű. A legtöbben a Hunviron Kft.-t tartják a bűz forrásának, ám ezt nem elég érezni, bizonyítani is kell. Ez pedig az eljáró hatóság, a megyei járási hivatal feladata. A hatvani önkormányzat jogilag nem tud lépéseket tenni az ügyben, nincsenek felhatalmazva arra, hogy vizsgálják a cég működését, tevékenységét, ellenőrizzék azt az anyagot, amit oda szállítanak, vagy hogy bezárják azt. Mindemellett az említett telep nem is a városhoz tartozik.

Ennek ellenére Horváth Richárd polgármester már többször kijelentette: mindent megtesznek azért, hogy Hatvanban újra tiszta és friss legyen a levegő. Ennek következménye, hogy már Nagy István agrárminiszter is felszólalt ezzel kapcsolatban a parlamentben. Első fokon az eljáró hatóság kötelezettségeket rótt ki a Hunviron Kft.-re, hogy milyen intézkedéseket, technológiafejlesztéseket kell tennie, ám ezt a cég megfellebbezte, így most a másodfokú ítéletre várnak.

Mindaddig sem állt le az ügy menete: Horváth Richárd a környezetvédelmi államtitkársággal is felvette a kapcsolatot, de a héten tárgyaltak a fenntarthatóságért felelős államtitkársággal is. Utóbbi megvizsgálná a cég technológiáját és javaslatot tenne arra, miként végezzék úgy feladatukat, hogy az másokat ne zavarjon.

– Én, a hatvaniak érdekeit képviselem, ezért vettem fel a kapcsolatot az államtitkárságokkal, ezért vittem miniszteri szintre az ügyet. A jövőben is azon vagyok, hogy megoldást találjunk a problémára. A bűzt mindenki érzi, de ez nem elég. Bizonyítani kell, hogy honnan jön a szag és bizonyítani pedig csak az eljáró hatóság tud. Ha beigazolódik annak forrása, akkor már más jogi helyzet alakul ki. Addig sem szüneteltetjük a harcot, ha rövid időn belül nincs előrelépés, akkor polgármesterként aláírásokat fogok gyűjteni, hogy végre hathatós intézkedés történjen – fogalmazott Horváth Richárd.

A polgármester elmondta, hogy ügyészségi meghallgatáson is járt már, és a bűzcsapdákat is ők helyezték ki. Ez utóbbiak még munkában vannak, és pontos képet fognak adni arról, hogy hol a legmagasabb a szag koncentrációja. Ezáltal pedig meghatározható lesz a forrás.