Egy kávé mellett beszélgettek az emberekkel szerda délután a rendőrök, ugyanis Hatvanba is eljutott a Police Cafe elnevezésű országos program, amelynek keretein belül a lakosság bűnmegelőzési tanácsokról, vagyonvédelemről tudhatott meg többet. A szakemberek a járókelőket beszélgetésre invitálták, melyhez kávét is kínáltak, hogy valóban kötetlen legyen a kommunikáció a felek között. Az érdeklődők a helyszínen kérdéseket is feltehettek a szakértőknek. – A legtöbben a riasztórendszerekről, a kamerákról, a nyílászárók fontosságáról és egyéb biztonságtechnikai eszközökről szerettek volna többet megtudni. Sokan felkészültek voltak ebben a témában, de azt látjuk, többeknek megerősítés kell ahhoz, hogy vegye komolyan ezt a témát – mondta Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Hozzátette: a tolvajok a legkülönbözőbb trükköket képesek bevetni ahhoz, hogy bejussanak a kiszemelt lakásba, családi házba, ezért fontos az egészséges bizalmatlanság az idegenekkel szemben, illetve érdemes komolyan venni a vagyonvédelemről szóló tanácsokat. Fontos, hogy szereltessünk fel biztonsági zárakat a bejárati ajtóra, és mindig zárjuk is be azt. Ha hosszabb távollétre készülünk, ne híreszteljük el. Bízzunk meg valakit, hogy ügyeljen az ingatlanra, és ürítse a postaládánkat távollétünk alatt. Továbbá azokat a nyílászárókat, amelyekre nincsen rálátásunk, akkor is tartsuk zárva, amikor otthon tartózkodunk.

Soltész Bálint felhívta a figyelmet arra is, hogy már létezik az a mobiltelefonos applikáció, amelynek segítségével bárki pontosan felmérheti azt, hogy otthona mennyire lehet könnyű célpont a betörőknek, és mivel tudja még biztonságosabbá tenni házát, lakását. A Házőrző alkalmazás segítségével tehát egyszerű felmérni az ingatlanok vagyonvédelmi szintjét.

A Police Cafe figyelemfelhívó programon a járókelők nyitottak és érdeklődőek voltak, többen készségesen beszélgettek tapasztalataikról, felmerülő kérdéseikről.