Az építészeti bűnmegelőzés lényege, hogy az épített környezet kreatív tervezésével, egyszerű, gazdaságos és fenntartható eszközök használatával megszüntethetők a bűnözésnek kedvező körülmények és terek.

Az építészeti bűnmegelőzés négy alapelvre épül. A természetes felügyelet az egyik legfontosabb alapelv, lényege, hogy a személyek és tárgyak elleni erőszak sokkal ritkábban fordul elő élettel teli helyeken, ahol emberek vannak a közelünkben. Így természetes módon, az ott tartózkodók által valósul meg a hely felügyelete.

A jogosultság ellenőrzése esetén a cél, hogy megállapítható legyen, hogy a személyek, akik a területet használják, jogosultak-e az ott tartózkodásra. Ennek szervezett formája, ha biztonsági személyzet ellenőrzi a területhasználók illetékességét, természetes módja pedig az, ha a terület használói maguk tudják kiszűrni az illetéktelenek jelenlétét.

A birtokviszony jelzése kapcsolódva a jogosultság ellenőrzéséhez segít kiszűrni a jogtalanul ott tartózkodókat, illetve segíti a tulajdonosi felelősségérzet kialakulását is, ezzel segítve a rendezett és tiszta állapot fenntartását. A terület karbantartása és gondozása a tulajdonosi felelősségérzethez kapcsolódó alapelv, akkor tud érvényre jutni igazán, ha egy területnek van gazdája, aki sajátjának érzi és felelősséget érez iránta, így megfelelő módon gondozzák, nem hagyják magára.

Az építészeti bűnmegelőzés alapgondolata, hogy az épített környezet tervezése során tapasztalati tudással és kreativitással jelentősen csökkenteni lehet a bűnalkalmakat.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elkötelezett az építészeti bűnmegelőzés legmodernebb irányzatainak terjesztésében, ezért több olyan kezdeményezést is elindított, amelyek közelebb hozzák ezt a szemléletet azokhoz, akik alkalmazni tudják a mindennapokban.

Az NBT támogatásával megjelent Bűnmegelőzés építészeti eszközökkel címet viselő kiadvány mindeddig a legátfogóbb mű, amely magyarul elérhető ebben a témában. A könyv ingyenesen elérhető a safecity.hu oldalon, valamint letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtár adatbázisából is.

Forrás és kezdőkép: police. hu