A Hatvani Bajza József Gimnáziumban nyílt meg Ángel Sanz Briz életét roll-upokon bemutató tárlat. A kiállítás megnyitójára érkezett Hatvanba José Ángel López Jorrín spanyol nagykövet. A budapesti angyalként is emlegetett spanyol diplomata több mint 5000 zsidó életét mentette meg a második világháború idején, azzal, hogy számukra spanyol útlevelet biztosított. José Ángel López Jorrín elmondta, hogy annak ellenére, hogy több életet mentett meg, mégis kevesebben hallottak a Ángel Sanz Brizről mint például Schindlerről vagy Wallenbergről, ez a nagykövet szerint leginkább azért van mert az embermentő spanyol életét még nem dolgozták fel hollywoodi filmek.

A spanyol nagykövet elmondta, hogy Ángel Sanz Briz csodálatos tetteit és a magyar történelem egy darabját mutatja be ez a kiállítás. Példát mutatott az utókornak, amelyet követnünk kell, hogy soha ne történjenek meg újra a vészkorszak borzalmai. Hozzátette: a toleranciáról, empátiáról és az együttműködésről szól a kiállítás, amelyek az Európai Unió értékei is. A nagykövet a spanyol nyelv tanulásának fontosságára is felhívta a diákok figyelmét a kiállítás megnyitóján. Véleménye szerint ez nem csak kulturális értéket jelent, gazdaságilag is jól járnak azok, akik beszélik a spanyol nyelvet.

Ángel Sanz Briz embermentő tevékenységét és életét a Hatvani Bajza József Gimnázium 12. B. osztályos tanulói mutatták be spanyol és magyar nyelven is. A diákok látványos előadásán  érdekes információk hangzottak el a vészkorszakról és a spanyol diplomata önzetlen, embermentő tetteiről.