Premier előtti vetítésen vehettek részt azok, akik ellátogattak péntek délután a Hatvany Lajos Múzeumba. Simon Balázs filmrendező és Harangozó Imre néprajzkutató a templombúcsúk világába kalauzolta el nézőit legújabb dokumentumfilmjükkel. Most az újkígyósi és a boldogi hagyományokban mélyedtek el.

 

– Régóta terveztem, hogy vászonra viszem ezen események történetét, előkészületeit. Nagy öröm volt számomra, mikor megismerkedtem Harangozó Imrével, aki a forgatások alkalmával segítette a munkám. Végigkísértük az újkígyósiak és a boldogiak felkészülését, és természetesen ott voltunk a rendezvényen is. Amellett pedig, hogy régi tervem valósult meg, az is megható volt, hogy milyen szeretettel és lelkesedéssel engedtek minket otthonukba a falusiak – mondta el Simon Balázs.

 

A temlpombúcsúknak régre visszanyúló hagyománya van már, hiszen a vattacukor és céllövölde mellett a szakrális szerepe is igen kiemelt. A katolikus egyházban ezen események alkalmával megtisztulnak a hívek és bűnbocsánatot is nyernek.

 

– Sajnos az a tapasztalatom, hogy egyre kisebb az egyházi kötődése ezeknek az ünnepeknek már. Viszont elmondható, hogy még mindig akár több ezer embert is összehoznak ezek az események, és nem csak az idősebb generáció érdeklődik irántuk – fogalmazott a néprajzkutató.

Aki pedig lemaradt a vetítésről vagy újra szeretné nézni, az március 22-én a Duna World műsorán megtekintheti.