A héten ismét Art Camp művésztalálkozó zajlott a városban, melynek keretein belül tegnap egy brácsát kapott adományként a hatvani zeneiskola. A kézzel készített értékes hangszert Harumi Tsutsui japán brácsaművésznő ajándékozta az intézménynek, ezzel is tovább építve a jó kapcsolatot Hatvan és Japán között.

A művésznőnek nem ismeretlen a magyar kultúra, mint mondta, már gyermekkorában Bartók Béla műveit hallgatták édesapjával Japánban. Felnőtt korában jobban elmélyedt a magyar népművészet szépségeiben, s a ’90-es években eljutott Hatvanba is. Azóta jobban megismerte a helyi kultúrát, a zeneiskola munkásságát és a magyar nyelvet is egészen jól elsajátította. A művésznő elmondta: a kézzel készült hangszert arra szánja, hogy magyar tehetséges fiatalok tanulják rajta a brácsa művészetét. – Jó brácsát Magyarországon nehezebb beszerezni, mint Japánban. Ez a hangszer kézzel készült nagy odafigyeléssel és gondossággal. Úgy érzem, itt Hatvanban méltó helyen lesz a brácsa, sok tehetséges fiatal tanulhat rajta zenélni – mondta Harumi Tsutsui.

Kelemen Attila, a Kocsis Albert Zeneiskola megbízott igazgatója elmondta: nagyon nagy öröm számukra, hogy a művésznő épp nekik ajánlotta fel a hangszert. – Óriási megtiszteltetés a művésznő ajándéka. A brácsát ezúton is hálásan köszönjük a diákok, a szülők és a pedagógusok nevében – közölte a zeneiskola vezetője.

A programon az Art Camp kínai résztvevői Horváth Richárd polgármesternek egy kézzel festett művészeti alkotást is átadtak, mely egy kínai múzeumban található történelmi festmény kicsinyített mása.

A brácsa átadó ünnepségen a lengyel testvárosból, Jarocinból érkező vendégek vidám dalokat adtak elő.

Fotó: Nagy -Varga Roland