Hulladéktárolók mellett, utcákra kihelyezett lomok – sokan pakolják ki megunt tárgyaikat a házak elé, remélve, hogy valakinek szüksége lesz azokra. Gyuricza Zoltán, a Hatvani Szolgáltató Kft. park- és közterületfenntartásért felelős ágazatvezetője elmondta, veszélyes hulladékot, háztartási szemetet és számos lomot is kihordanak az utcára. Leginkább a szelektív hulladékgyűjtők mellé helyezik ki azokat, és főleg a lakótelepeken jellemző a szemét illegális lerakása. – Ezeken a területeken nehezebb utolérni az elkövetőt, sokkal könnyebben lehordhatják éjszaka ide a szemetüket. Még olyan helyzettel is találkoztunk, hogy a szelektív gyűjtők mellett vidékről származó hulladékot helyeztek el – mondta.

Farkasné Szűcs Daniella környezetvédelmi ügyintéző rámutatott, az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a város tisztán tartására, de ahhoz hogy ez megvalósulhasson, a hatvaniak segítségére is szükség van. Éppen ezért, fontos, hogy mindenki ismerje az erre vonatkozó szabályokat. – Hatvanban az ingatlantulajdonosok kötelesek gyűjteni a hulladékot, amik az ingatlanjukon keletkeznek. Azt kötelesek átadni a hulladékszállítást végző cégnek, ami jelen esetben a Szelektív Kft. Emellett fontos, hogy tilos hulladékot elhagyni, illetve őrizetlenül hagyni közterületen. Erről van egy rendeletünk, amely a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról címen megtalálható a hatvan.hu-n, illetve az önkormányzat ügyfélszolgálatán is megtekinthető – tájékoztatott.

Aki illegálisan helyezi ki a hulladékot, bírsággal sújtható. Ha be tudják azonosítani, hogy ki tette ki a szemetet, akkor azt a személyt, ha nem, akkor – egy elszállításra való felszólítást követően – azt a tulajdonost bírságolhatják meg, akinek az ingatlanján kihelyezték a lomokat. A szakemberek felhívják rá a figyelmet, hogy a megunt tárgyakat, az erre vonatkozó szabályok betartása mellett, továbbra is le lehet adni a hulladékudvarban.