A Limfóma Világnapja alkalmából a Magyar Rákellenes Liga kerékpáros felvonulással hívta fel a figyelmet a nyirokrendszerből kiinduló daganatos betegségekben érintettekre. A mozgalomhoz idén a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete is csatlakozott. A résztvevők azonos színű pólókban érkeztek az eseményre, ugyanis a limfóma elleni küzdelem színe a zöld.

A programon többek között Horváth Richárd polgármester, Lestyán Balázs alpolgármester és Nádas Sándor önkormányzati képviselő is részt vettek. – A betegségek megelőzésére is nagy hangsúlyt kell fektetni, ugyanis egészséges életmóddal, tudatos táplálkozással és sok mozgással sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát. Mindenkit arra buzdítok, hogy törődjön az egészségével és ne hanyagolja el magát, kitartó életmódváltással pedig csodákat lehet elérni – mondta a polgármester.

A résztvevők közösen tekertek végig a városon, összesen 4 -5 km-es távot tettek meg.

A limfóma legáltalánosabb tünete diagnóziskor a több mint 1 cm átmérőjű fájdalmatlan, duzzadt nyirokcsomó. A csomókat leggyakrabban a nyak, a hónalj és a lágyék területén veszik észre. Ezek a duzzanatok nem okoznak fájdalmat, vagy más tüneteket, de sok esetben gyorsan nőnek. Ebben az esetben is – mint számos daganatos megbetegedést illetően – nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel illetve legalább évente egyszer általános vérkép készítése.

Fotó: Bajzáth Gergő