A Limfóma Világnapja alkalmából a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete kerékpáros felvonulással hívta fel a figyelmet a nyirokrendszerből kiinduló daganatos betegségekben érintettekre. A biciklis túra tagjai a városháza előtt gyülekeztek, mindenhol a zöld szín volt az uralkodó. A résztvevők azonos, figyelemfelhívó pólókban érkeztek az eseményre, a kétkerekűeken pedig zöld szalagok lobogtak, ugyanis ez a szín jelképezi a limfóma elleni küzdelmet. Az eseményen Szinyei András alpolgármester köszöntötte a kerékpárosokat, majd a világnap fontosságáról is beszélt.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke elmondta: a limfóma egy rejtőzködő betegség, mivel nincs rá szűrés, a tünetei pedig sok más betegségre is utalhatnak. – Nagyon hétköznapi jelei vannak, mint például a duzzadt mandula, illetve az éjszakai izzadás és az indokolatlan fogyás. A limfóma legáltalánosabb tünete diagnóziskor, a több mint 1 cm átmérőjű fájdalmatlan, duzzadt nyirokcsomó. A csomókat leggyakrabban a nyak, a hónalj és a lágyék területén veszik észre. Ezek a duzzanatok nem okoznak fájdalmat, vagy más tüneteket, de sok esetben gyorsan nőnek – emelte ki.

A limfóma világnapja alkalmából megrendezett biciklis túra felvonulói közösen indultak útnak. Végig tekertek a városon, az autók mellett, a forgalomban a kerékpársávot használva. A Horváth Mihály út után a Hegyaljára fordultak, jókedvűen, integetve haladtak, a zöld szalagok pedig végig a bicikliken lobogtak jelezve a túra célját.

Fotó: Albert Péter