A Volánbusz Zrt. harmadik alkalommal szervezte meg a retró napot. Most is veterán gépekkel telt meg a hatvani telephelyük. A közlekedési társaság 2020-ban indította el értékmentési programját, amelynek célja az elődvállalatok különleges járműveinek, a nagy múltú magyar járműgyártás értékeinek megőrzése az utókor számára.

Az eseményt Dr. Bói Lóránd közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Beszédében a retró töretlen népszerűségét hangsúlyozta. – A retró mindaz, ami a lentűnt korszakból ránk maradt, legyen szó belsőépítészeti stílusról, ruháról, bútorról, rádióról, vagy akár egy autóbuszról. Ezek az eszközök, ikonikus relikviák önmagukban is értékesek, hiszen egy korábbi élet civilizációs témáját testesítik meg. A retrójelenség nem más, mint egy életérzés, a múlt iránt érzett nosztalgia – foglalta össze.

Dr. Mosóczi László, a Volánbusz vezérigazgatója is köszöntőt mondott. – A társaságunk nosztalgiaflottája folyamatosan bővül, egyre több, jelenleg közel 70, köztük csaknem 20 restaurált, és 12 veteránkorú autóbusszal rendelkezünk, de teherautók és traktorok is megtalálhatóak ebben a különleges értékeket képviselő gyűjteményben – részletezte.

Az idei év főszereplői közé tartozott a frissen felújított Ikarus 280-as csuklós autóbusz, amely a 200-as típuscsalád 200 ezredik példányaként gördült le annak idején a gyártósorról. Bemutatták továbbá a kívül-belül teljesen restaurált, régi fényében ragyogó emeletes Ikarus EAG 397.05-ös jármű, amelyet a Volánbusz által meghirdetett pályázat nyertesének grafikája díszít.

A látogatók a felújított tömegközlekedési eszközöket közelebbről is megtekinthették. A rendezvényen lehetőség nyílt felülni a buszokra, és sétabuszozáson is részt lehetett venni. A többi között elindult az ikonikus Ikarus 66.62-es, amit 1972-ben gyártottak, és eredetileg Berlin környékén teljesítette a menetrendszerinti járatokat. A Volánbusz 2014-ben vásárolta meg a gépjárművet, hogy ilyen állapotban láthatja a nagyközönség, több éves restaurálási munka eredménye.

A retró napon felvonultak a Hatvani Veterán Verdák tagjai által felújított személygépjárművek és motorok, Ladát, Wartburgot, Opelt, Chevroletet, Babettát és Pannóniát is láthattak az érdeklődők. A Volánbusz összeállított továbbá egy közlekedéstörténeti kiállítást is, ami egyebek mellett régi fényképeket, menetrendkönyveket, térképeket, egyenruhákat, vállalati relikviákat és oldtimer járműveket mutatott be.

Fotó: Albert Péter