Az elmúlt napok esős időjárása, jellegében 4-5 évente előfordulhat, azonban az, hogy rövid idő alatt ekkora mennyiség hulljon le, utoljára 15 évvel ezelőtt volt észlelhető – mutatott rá a mezőgazdasági szakember. Simon Attila kiemelte, az összesen 105 milliméternyi csapadékot már nem tudta befogadni a talaj, így megjelentek a felszíni vizek, a Hatvan térségében található földeken is. A gond az volt, hogy hirtelen nagy mennyiség esett le. Minden talajnak megvan a maga vízbefogadó képessége. A homoktalajnak több, az agyagtalajnak kevesebb. Ezért megindult a felszíni vízelfolyás, ami akkora mennyiségű csapadéknál komoly eróziós károkat okozott mondta.

Simon Attilahozzátette, a tavalyi aszályos nyár után, idén már lassan elérjük az egészévben leeső csapadékmennyiséget Magyarországon. A mezőgazdasági szakember azt is elmondta, hogy bár a hirtelen lehulló eső nem tudott teljes mértékben érvényesülni az elfolyások miatt, azonban a talaj kellő mértékben feltöltődött vízzel, így a gazdák örülhetnek. A most következő melegebb időszak elősegíti a kapásnövények növekedését. Fontos, hogy a kukorica szemteltsége kielégítő legyen. Kukoricából rekordközeli eredményeket várnak a gazdák. Az eső jót tett a gyümölcsöknek is, és a dinnyések is örülnek. Bár egy picit felhígítja az eső a dinnye ízét részletezte.      

Simon Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a talaj, vízzel való telítettsége még nem okoz gondot, de ha rövid időn belül, újra nagymennyiségű eső esne, az már komolyabb problémákat okozna a mezőgazdaságban. Azonban a meteorológusok nem jósolnak számottevő csapadékot a következő napokra, az előrejelzések szerint a hétvégére visszatér a nyári meleg.