Báthory Erzsébet alakja több száz éve már egybeforrt a kínzásokkal és a gyilkosságokkal. Legendák szólnak arról, hogy körülbelül hatszáz szűz lányt véreztetett ki csak azért, hogy a vérükben fürödhessen. Az örök szépség és a fiatalság titkát kereső grófnőről azonban nem állítható egyértelműen, hogy valóban kegyetlen gyilkos lett volna. Egyre több történész és kutató szerint, csupán a politikai háborúk áldozata lett.

Tircsné Dr. Propper Valéria előadásában rámutatott arra, hogy a grófnő valószínűleg unokaöccsével, az erdélyi fejedelemmel, Báthory Gáborral folytatott politikai tartalmú levelezésével vívta ki a család ellenszenvét. Ugyanis ha őket, vagy ezeket a Habsburg- ellenes leveleket elfogják, az kimerítette volna a felségárulás fogalmát. Ez pedig vagyonvesztéssel járt volna. Éppen ezért zárták be Báthory Erzsébetet a csejtei vár tornyába.

Egyre inkább valószínű, hogy nem tapad Báthory Erzsébet kezéhez vér, ha mégis, az csupán a korabeli orvoslás megnyilvánulása lehet. Az előadás során Tircsné Dr. Propper Valéria kitért Báthory Anna történetére is, akit nagynénjéhez hasonlóan szintén több kegyetlen dologgal vádoltak meg. Ezek pedig azóta sem bizonyított boszorkányságok.