Tavasz Bujákon – ezzel az 1958-as magyar filmmel indult Barna Gábor néprajzkutató előadása pénteken a Hatvany Lajos Múzeumban. Az intézmény tavaszi előadássorozatának első vendége a népi vallásosság jelenségét kutatja, s mindezt a húsvét szempontjából közelítette meg.

A levetített film jól illusztrálta, milyen volt egy egyházi ünnep megítélése a szocializmusban. Az egyetemi tanár több olyan népszokásról és hagyományról beszélt, amelyek már szinte teljesen feledésbe merültek. Noha a tojásfestés és a locsolkodás még mindig él, addig ételszentelés, szentsír állítás és pilátusverés ma már csak szórványosan fordul elő.

Az ünnep változásai képeslapokon is jól nyomon követhető: a századfordulón Jézus feltámadását igyekeztek hangsúlyozni, a két világháború között azonban előtérbe került a húsvét tavaszünnep-jellege. Az 1950-es években pedig már a gyerekek megajándékozása vált a legfőbb motívummá. Barna Gábor kitért rá, hogy kimutatható: a vallási tartalom fokozatosan háttérbe szorul, és a húsvét a gyermekprogramok, a családi együttlétek ünnepévé válik.