A kitüntetettek és a városzászlók bevonulása előtt Horváth Richárd polgármester nyitotta meg a dísztestületi ülést. Véleménye szerint, akik ezen a napon kitüntetésben részesülnek, mind példaként állhatnak előttünk, hiszen önzetlenül, lelkiismeretesen munkálkodtak a városért.

Hatvan városának díszpolgári címét idén Dr. Barcza Béla nyugalmazott evangélikus lelkész kapta meg. A kitüntetés olyan személynek adományozható, aki Hatvan város fejlődéséért dolgozik, maradandót alkot, vagy elősegíti a város lakosságának előrehaladását, illetve öregbíti Hatvan hírnevét.

Barcza Béla 1981. március 1-től a hatvani evangélikus gyülekezet lelkipásztora volt, egészen nyugállományba vonulásáig, 2005. augusztus 31-ig. Ezen aktív időszakában is a felekezeti szolgálat mellett folyamatosan publikált, tanult, tovább képezte magát. Szakmai és közéleti munkásságát többször elismerték, kiérdemelte a Hatvan Város Polgármesterének Díszoklevele kitüntetést is. Évtizedek óta kutatja a magyarországi evangélikus parasztság két világháború közötti helyzetét és sorsát.
Számos cikke jelent meg többek között a Lelkipásztorban, Teológiai Szemlében, Evangélikus Életben, Hatvani Kalendáriumban és a Hatvani Ady Endre Könyvtár Emlékkönyvében. Kötetei a Sorsvállalás és a nemrég megjelent Útjelzők. A lelkész azt mondja, nagyon meghatotta, hogy idén ő lett a díszpolgár. – Tiszta szívemből köszönöm, hogy rám gondoltak. Erre már nem számítottam, hiszen már kaptam régebben díszoklevelet. Ez a rangos elismerés igazán jól esett, további hűséges munkára buzdít – mondta.

Az ünnepélyes testületi ülésen adták át a „Hatvan Város Pro Urbe díja” kitüntetést, amely azoknak adományozható, akik, éveken keresztül munkálkodtak a helyi társadalom javára, az emberi tevékenység bármely területén. A Hatvani Rendőrkapitányság mellett, Szabó Krisztina részesült az elismerésben. Az énekművész azt mondja, leginkább a háttérben szeret maradni, éppen ezért is olyan megtisztelő számára, hogy a város vezetése felfigyelt rá, és elismerte munkásságát.

A város díszoklevelét adományozta a képviselő-testület Bakosné Mester Mónikának, Dr. Jusztinné Szekszárdi Ildikónak, Csizi Jánosnak, Kassa Andrásnak, valamint Menyhárt Pálnak. A „Hatvany Lajos kitüntető emlékdíj – a magyar nyelvért” kitüntetést, a beregszászi Erdő Nikolettának és a kézdivásárhelyi Jakab Júliának adományozta a képviselő-testület.