Pénteken ismét filmbemutatót tartottak a Grassalkovich iskolában, ezúttal Varsányi Ferenc Emmy- és Balázs Béla-díjas animációs filmrendező munkáit tekinthették meg a diákok. A vetítés előtt a neves alkotó személyesen is bemutatkozott a tanulóknak, beavatva őket a filmek elkészítésének körülményeibe és érdekességeibe is. – Négy rövidfilmet hoztam magammal. Az első egy mézeskalács animáció, ez volt életem első rendezése. A második egy úgynevezett pixillációs film, ahol élő embereket animálok, a harmadik pedig az első magyar videoklip, amit az LGT együttesnek a Boogie a zongorán című számára készítettem 40 évvel ezelőtt. Az utolsó pedig a Piszkos Fred című animáció 3 dimenziós ajánlója – mondta a filmrendező.

Filmbemutatót tartottak a Grassalkovich iskolában – YouTube

Varsányi Ferenc munkássága bővelkedik eredményekben. Összesen négy egészestés játékfilmet készített, több mint kétszáz TV-sorozat epizódot, reklámfilmet, videoklipet, dokumentum és ismeretterjesztő filmet, valamint több száz forgatókönyvet írt.

A Poszt Baptista Művészeti Napokon levetített filmek is bővelkedtek kiemelkedő értékekben, klasszikus, generációk számára hivatkozási alapot jelentő élményekben. Az alkotások betekintést nyújtottak a hazai animáció kincsestárába, valamint a diákok példákat is láthattak a fekete humor és az ornamentális stílus mesterműveire is. – A filmvetítés egy 2017-ben elindult, úgynevezett animációs projekt zárása az intézményben. Az elmúlt időszakban arra törekedtem, hogy minden évben legalább egy neves animációs filmrendezőt meghívjak és bemutassak a diákoknak, így M. Tóth Éva, Cakó Ferenc és Orosz István után Varsányi Ferencet is vendégül láthattuk az iskolában – összegezte Szűk Balázs.

Fotó: Albert Péter