Már nyolcadik alkalommal rendezték meg május 8-án,  Budapesten a Nemzetközi Protokoll versenyt, „Együtt építjük a jövőt” címmel. A rendezvénynek a Stefánia palota adott otthont, ahol összesen 13 csapat mérte össze tudását, ebből 3 csoport középiskolából, 10 csoport felsőoktatási intézményből nevezett be.

A Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium ebben az erős mezőnyben érte el előkelő helyezését, ugyanis a hatvani csapat negyedik lett a versenyben. Felkészítő tanáruk Fekete Gábor, protokoll szakértő volt.

A verseny központi témája a viselkedés és kommunikáció volt, s a résztvevőknek írásban és szóban kellett számot adni tudásukról.

Domoszlai Ákos is részt vett a tudáspróbán, s nagyon jól érezte magát egész nap. – A protokoll szabályok elsajátítása nagyon fontos a hétköznapi életben, ez egyfajta alapvető tartást ad a mindennapokhoz is – mondta el a csapat egyetlen fiú tagja.

Tuza Tamara azt mondja: nagyon hasznosnak tartja a protokoll tudományát, ugyanis rendezvényszervezőként, vagy előkelőbb helyen történő megjelenésekkor fontos lesz tudnia az illemszabályokat. – A katonai vagy diplomáciai protokoll jóval kötöttebb, mint például az étkezést vagy illemtant érintő szabályok. Mégis fontos tudnunk minden helyzetben megfelelően viselkedni, ezért is szeretem a protokoll órákat – részletezte a tanuló.

A Bajza József Gimnáziumból idén először indultak 10. évfolyamos diákok, de jövőre ugyanez a csapat újra indulni fog a versenyben. A lelkes közösségnek addig is szándékában áll egyéb középiskolai megmérettetéseken is részt venni, s jó hírét vinni az iskolájuknak, illetve a protokoll szakmának.

Fotó: résztvevő által készített képek