Egy fúrógép, egy autó és egy ötlet. A Nagy testvérpárnak mindössze ennyije volt, mielőtt megalapították közös cégüket, a Centervill Kft-t 1997-ben. A vállalkozás épületek villamosításával foglalkozik. Norbert és Zsolt első munkája a fővárosban volt, amit nem fizettek ki, de ez sem tántorította el őket. Alázatos hozzáállásukkal és kitartó munkájukkal apró lépésekkel haladtak előre, szinte minden bevételüket visszaforgatták azért, hogy fejlődni tudjanak. Azóta Hatvan egyik kiemelkedő vállalkozásaként vannak jelen a villamossági szférában. – Nagyon nehéz volt az eleje, azonban édesapánktól és a családunktól rengeteg támogatást kaptunk. Apránként haladtunk előre, társasházak villamosításával kezdtünk, aztán szépen sorban érkeztek a nagyobb megbízások – eleveníti fel a kezdeteket Zsolt.

Mára már nyolcvan főt foglalkoztatnak, fontosnak tartják, hogy hosszútávú munkalehetőséget biztosítsanak nekik. Munkavállalóikat is mindig arra ösztönzik, hogy képezzék magukat, ezért rendszeresen szerveznek oktatásokat. A középvezetőkkel pedig minden évben ellátogatnak a frankfurti világítási világkiállításra, hogy megismerhessék a legújabb technikákat és eszközöket. Mindezek mellett a fiatalok is dolgoznak náluk szép számmal, mint fogalmaznak bennük a jövő, többen közülük az iskola elvégzése után ott helyezkednek el. – Mivel ez egy családi vállalkozás, igyekszünk ezt a családias, közvetlen légkört megtartani. A srácokkal közös főzést szoktunk tartani, rendszeresen járunk kirándulni, és családi napokat szervezünk. Szeretnénk, ha a kollégáink jól éreznék magukat nálunk – részletezi Norbert.

Szerintük sikerük főképp megbízhatóságukban rejlik. Berendezésgyártó üzemükben, ahogy ők nevezik műhelyükben, a legkorszerűbb eszközök találhatóak. – A rohamosan fejlődő elektronikai iparban nélkülözhetetlen, hogy naprakészek legyünk. Lényegesek az innovatív megoldások, a minőségből pedig soha nem engedünk. Ezek mind kellenek a pontossághoz, hiszen egy legyártott több ezer amperes elosztó berendezésen 1-2 milliméteres eltérés nagy gondot okozhat – foglalják össze hozzátéve, hogy erősségük közé tartozik, hogy szeretnek olyan munkákat csinálni, amik kihívást jelentenek, növekedésükhöz elengedhetetlen ugyanis, hogy kilépjenek a komfortzónájukból. Megrendelőik is bíznak a szakértelmükben, a tervezésnél és kivitelezésnél a legtöbb esetben szabad kezet kapnak.

Amiről kevesebbet tudhatnak az olvasók, az a Hatvanban végzett társadalmi szerepvállalásuk. Rendszeresen segítik a helyi szervezeteket, alapítványokat. Óvodák, iskolák, sportegyesületek, állatmenhely, ez csak pár a sok közül. A koronavírus-járvány ideje alatt pedig a kórházi lélegeztetőgépek telepítését vállalták magukra. Mindezek mellett olyan sportrendezvények támogatói, mint a Harcosok éjszakája, vagy a Dog Dancing Bajnokság. – Már több mint huszonötéve hatvaniak vagyunk, és a jövőt is itt képzeljük el. Azért segítjük a helyieket, mert azt valljuk, ha a város fejlődik, akkor mi is fejlődünk. Fontos, hogy még élhetőbbé tegyük a környezetünket, mert az ide vonzza a fiatalokat, az pedig nekünk is jó – hangsúlyozza Norbert. Nem jönnek zavarba attól se, ha fakanalat, ásót, vagy szemeteszsákot kell a kezükbe venni. Az FC Hatvan meccsein gyakran főznek a focistáknak, a Pro Natura Mozgalom tagjaként Norbert pedig részt szokott venni a szemétszedéseken és a faültetéseken.

Tevékenységüket a városban elismerik, Hatvan partner programján többször díjazták már a Centervillt. – Büszkék vagyunk erre, és bízok abban, hogy még többször elnyerjük a kitüntetést. Nap mint nap azon dolgozunk, hogy a legjobbat hozzuk ki a cégből, önmagunkból és a munkatársainkból, és természetesen igyekszünk mindig pár lépéssel a konkurens cégek előtt járni – emeli ki Zsolt.

Elfoglalt üzletemberként nem sok szabadidejük van, fő hobbijuknak egyébként is a cégvezetést tartják. Ha mégis ki tudnak venni egy pár nap szabadságot, Norbert szívesen búvárkodik, sok merülés van már a háta mögött. A víz szeretete már gyerekkora óta megvan, még a magyar vízihoki válogatott tagjaként is játszott. Zsolt szenvedélye a labdarúgás, de túrázni és kirándulni is szívesen járnak baráti társaságukkal közösen.

Mindketten kiemelik, hogy nagyon sokat köszönhetnek a családjuknak. Óvodában dolgozó feleségeik és gyermekeik a legnagyobb támogatóik. Norbert fia már egy pár éve a vállalkozásban tevékenykedik, jó üzleti érzéke van. Zsolt lánya pedig közgazdásznak tanul, édesapja reméli, hogy ő is a cég csapatát fogja majd erősíteni. Ugyan a fivérek között előfordulnak néha nézeteltérések, abban mindenképp egyetértenek, hogy szeretnék, ha a Centervill Kft. családi kézben maradna. Véleményük szerint a munkát soha nem fogják tudni teljesen elengedni, de elérkezik majd az idő, amikor át kell adni az irányítást a következő generációnak, akiknek a jelenben igyekeznek példát mutatni.

Fotó: Albert Péter