Sóbarlangban mondókázhatnak a gyerekek a Napsugár Óvodában. Hangulatos fényben, nyugodt körülmények között olvasnak és beszélgetnek ott velük, hogy minél jobban kihasználhassák a só jótékony hatásait. Ugyanis sok kisgyermeknek okoznak újra meg újra heveny vagy idült légzőszervi megbetegedést az érzékeny nyálkahártyái, és a szakorvosok tapasztalatai szerint egyre nő az allergiában szenvedő és az asztmás gyerekek száma. Kiegészítő kezelésként pedig ajánlható számukra a sópára belégzésén alapuló kúra, amely ma már egyre több helyen elérhető, így a legtöbb óvodában is. – 2010-ben alakítottuk ki a sóbarlangunkat, és azóta is napi rendszerességgel használják a csoportok. Különféle foglalkozásokat tartanak itt az óvónénik, diavetítéssel, meséléssel és zenei készségfejlesztéssel teszik tartalmassá az itt töltött időt. Igyekeztünk otthonossá varázsolni, a gyerekek nagyon szeretik ezt a helyiséget – fogalmazott Takóné Kovács Judit, a Hatvani Napsugár Óvoda intézményvezetője.

A Napsugár Óvodában a sószoba mellett somokozóban is játszhatnak a gyerekek, különböző beosztás alapján minden csoportnak tartanak itt foglalkozásokat. A kicsik játszanak, rajzolnak, és nagyon élvezik a somokozó nyújtotta lehetőségeket. – Sokat főzünk itt, várat is építünk és építkezünk – mondta Hegedűs Lilla és Tamaska Lili.

Sok óvodában kihasználják a só jótékony hatását, a Hatvani Brunszvik Teréz Óvodában is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél több időt töltsenek a gyerekek a sószobában. Pető Lászlóné, az intézmény vezetője elmondta, minden csoport minden nap félórát tartózkodik ott, hiszen a sószobának nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik a jótékony hatása, rendszeresen kell használni. – Különféle foglalkozásokat szerveznek itt az óvónénik, többek között fejlesztő játékokat. Törekedünk arra, hogy minél mélyebben lélegezzék be a sós levegőt a gyerekek, éppen ezért sokat beszéltetjük és énekeltetjük őket, légzőgyakorlatokat végeztetünk velük – fejtette ki.

A sószobában somokozó asztalok is rendelkezésre állnak, a kicsik nagyon szeretik, hiszen akárcsak a rendes homokozóban, itt is sok mindent alkothatnak. Több foglalkozást is tartanak itt, a gyerekek elmesélték, nekik mik a kedvenceik. – Somokozni, verset tanulni és játszani szoktunk itt – mondta Kovács Ákos. – Óvó néni szokott énekelni, nekünk meg ki kell találni, hogy melyik dal volt az – fűzte hozzá Torhosi András.

A sószobák, somokzók tehát jótékony hatással lehetnek a gyerekekre, ha rendszeresen használják őket. Ugyanis a sókúrák hatására enyhülhet a gyerekek köhögése, oldódhat, felszakadozhat a nyálkahártyákra rakódott váladék, és az idült betegségek is ritkábban, enyhébb formában jelentkezhetnek náluk.