A Grassalkovich-kastély dísztermében stílusosan egy kézilabdával köszöntötték az ötszörös magyar bajnok és ötszörös magyar kupagyőztes sportolót, Mezei Richárdot. A hatvani szakember a napokban töltötte be 45. életévét, ehhez kapcsolódóan pedig a beszélgetésben arról is szó esett, hogy az október hónap az egész családjában fontos. Húga és két gyermeke is ekkor született, de szintén ebben a hónapban van a modern kézilabda születésének évfordulója is.

Sportkarrierje a Hatvani 5. Számú Általános Iskolából indult, ahol osztályfőnöke és testnevelőtanára is folyamatosan bíztatta arra, hogy aktívan foglalkozzon a kézilabdával. Felidézte, azért is ment akkor olyan jól a játék, mert nem csak csapat, – és osztálytársak voltak, hanem barátok is. Mindemellett pedig Monori Géza személyiségére is szükség volt a sikerhez.

Vonzotta a küzdősport, Hatvani Fecóhoz is járt edzésekre, s ahogy Mezei Richárd fogalmazott, a taekwondo is nagy szerelem volt számára. Végül mégis a kézilabdát választotta és egymást követték a sikerek. Az est folyamán beszélt az olimpiai sikerekről, a szegedi és veszprémi évekről, valamint a csapatszellemről. Felidézte, hogy mikor 2007-ben megnyerték a magyar bajnokságot, s miközben a kupát a feje fölé emelte, rájött, hogy itt, a csúcson szeretné abbahagyni a játékot, így szeretne emlékezni ezekre az évekre. Családja mindvégig kulcsfontosságú szerepet töltött be az életében, igyekszik minél több időt tölteni velük.

Szp