Az online vásárlás számos előnnyel jár, hiszen lehetőségünk adódik az otthon kényelméből hozzájutni az általunk megvásárolni kívánt termékekhez. Az ügyintézésben rejlő veszélyekre azonban olykor nem is gondolunk.

 

Ezért is hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság arra, hogy az interneten való adás-vételkor fokozottan ügyeljünk a biztonságos vásárlásra. A legbiztonságosabb vásárlásnak tekinthető a termék személyes átvétele a helyszínen történő kifizetéssel, mivel a fizetés előtt alkalom nyílik az áru megtekintésére, és ha az nem az elképzelésnek megfelelő, a vevő elállhat a vásárlástól. A webshopokon és az aukciós portálokon keresztül történő vásárlásoknál általában regisztráció szükséges, ilyenkor fontos a kért adatok pontos megadása, hiszen ezek elengedhetetlenek a tranzakció sikeres lebonyolításához.

Aukciós portál esetében a licitálás előtt érdemes megfelelő tájékoztatást kérni a termékről, s amennyiben az nem felel meg a valóságnak, még mindig van lehetőség a visszalépésre. A termék személyes átvétele nem minden esetben megoldható, ezért ezekben az esetekben a postai út járható. A megrendelés (licitálás) előtt ajánlott tájékozódni a jótállás feltételeiről, a szállítási költségekről és a szállítás idejéről. Webshop esetében ajánlatos megnézni, hogy ki az oldal üzemeltetője. Ez lehet cég vagy magánszemély (egyéni vállalkozó), de az oldalon mindenkor fel kell tüntetni a címet, az adószámot és cégjegyzékszámot, illetve a csomagküldésre jogosító nyilvántartási számot.

Az áru kifizetése többféleképpen történhet. Az egyik az utánvétellel történő kifizetés, ilyenkor a postásnak vagy a futárnak kell fizetni. Mindig ellenőrizzük, hogy a csomag bontatlan és sérülésmentes. Ellenkező esetben ne vegyük át, hanem küldjük vissza a feladónak. Ha van rá lehetőségünk, nyissuk ki és ellenőrizzük, hogy tényleg a megrendelt árut tartalmazza.

Utánvétel helyett lehetőség van az áru előre történő kifizetésére is. Ez történhet átutalással, ekkor kapunk egy előlegszámlát, amin a számlaszám és az átutalandó összeg szerepel. Ezt személyesen a bankunkban vagy az interneten keresztül is átutalhatjuk.

Az interneten keresztül fizethetünk bankkártyával is. A bankkártyás fizetésnél meg kell adni a kártya kért adatait, de kizárólag csak bank által működtetett, biztonságos oldalon. Mindig ellenőrizzük, hogy az oldal rendelkezik-e tanúsítvánnyal, ugyanis ennek megléte garantálja, hogy az oldalt tényleg a bank üzemelteti, illetve hogy a kapcsolat megfelelően titkosított. A bankkártya-adatokat soha ne adjuk meg e-mailben vagy más, nem banki űrlapon keresztül!

A bankkártyán túl az elektronikus fizetésnek van más módja is. Ez az úgynevezett Paypal fizetési rendszer. A Paypal oldalán kell regisztrálni és megadni a kártyaadatokat, majd a hitelesítési folyamatot követően már használatba is vehető. A vásárlások során a Paypal fizetési módot választva a Paypal oldalára jutunk, ahol belépve jóvá tudjuk hagyni a megadott tranzakciót. Ez a vásárlók számára ingyenes. A Paypalos fizetés a bankkártyát terheli, de annak adatait az eladó nem látja.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a vásárlókat, hogy egy termék megvételekor olyan fizetési módot válasszanak, amely biztosítja a vevőt arról, hogy az ellenértéket csak abban az esetben kapja meg az eladó, ha a megvásárolt cikk a vevő kezébe került.

 

 

Kezdőkép: google.hu