Látásunk nagyban befolyásolja életminőségünket. Ha nincs vele problémánk, akkor talán fel sem fogjuk szemünk jelentőségét. Ugyanakkor, ha gondunk akad vele, az akár drasztikus mértékben is ronthat a mindennapi tevékenységeinken. Éppen ezért kell odafigyelnünk rá. Egy precízen, az egyén számára elkészített szemüveg vagy kontaktlencse elengedhetetlen a jó közérzethez, a pontos munkavégzéshez vagy akár a közlekedésben való felelősségteljes részvételhez. „Mi úgy tapasztaljuk, hogy a hatvaniak odafigyelnek látásukra” – szögezte le a Hatvani Hírlapnak dr. Bernáth Éva szemész főorvos. Bár még csak október elején járunk, máris nagy forgalom van a kórház szemészeti szakrendelésén, de a Látás Hónapjától függetlenül az önkéntes szűrésekre is sokan járnak.

A hatvani tanulók kétharmadánál tapasztaltak látórendszeri problémákat

„Az éles látás kapcsán felvetődő problémákat két alapvető csoportra oszthatjuk: rövidlátásra és távollátásra. Utóbbi leginkább az idős korosztálynak okoz nehézséget, de ezeket könnyen lehet orvosolni. Sőt, a 40 éves kor felett jelentkező öregszeműségre (amikor távolra jól látunk, de a közellátás elromlik) kiváló megoldás a multifokális szemüveg” – mondja a főorvos. A rövidlátás kialakulását pedig a számítógépek, okostelefonok és tabletek használata erősen fokozza. „Egy helyi iskolában végzett szűrőnap alkalmával a vizsgált – egyébként ép látású – tanulók 70 százalékánál volt mérhető a vizuális stressz okozta látórendszeri eltérés, vagyis gyenge látásélességgel, fáradékonysággal, szemvörösséggel járó állapot” – osztja meg a vizsgálat tapasztalatait Tóth Ferenc optometrista, látszerész, a Toptika 60 Kft. tulajdonosa. „Minél kisebb méretű egy képernyő, annál közelebb tartjuk a szemünkhöz, hogy a látott kép értelmezhető legyen. Ilyenkor viszont a szemünknek többet kell alkalmazkodnia az éleslátás eléréséhez, ezért jobban terheli a látórendszert. Ezen úgy tudunk változtatni, hogy nem használjuk fölöslegesen az okostelefonunkat. Léteznek ugyan szemüveglencsék a probléma orvoslására, de ezekkel is csak legfeljebb csökkenthető a káros hatás – hangsúlyozza Tóth Ferenc.

Látásunk minőségén többféle módon javíthatunk. A műtét jelenleg a legdrágább eljárás, ezért nem olyan népszerű, mint a kontaktlencse vagy a szemüveg használata. A szakemberek azt mondják, körülbelül fele-fele arányban oszlik meg a szemüveget és a lencsét viselők száma. Ugyanakkor Tőzsér Melinda szerint hazánkban a szemüveg számít a legelfogadottabb megoldásnak. „A jó szemüveg azonban nem piaci portéka. Pontos, szakember által megállapított, javasolt és elkészített gyógyászati segédeszköz. A «szemüveg öltöztet» – a szlogent mindenki jól ismeri, az igazságával egyet is érthetünk, mégis lehetnek szituációk, amikor szabadabbnak éreznénk magunkat nélküle” – vélekedik a Tőzsér Optika üzletvezetője. Tapasztalatok alapján a kontaktlencse szabadabb mozgásteret biztosít, nem párásodik, esőben nem lesz vizes, sportolásnál nem repül le a fejünkről, valamint divatos, nagyméretű napszemüvegek hordását is lehetővé teszi, sőt a megjelenés, az összbenyomás szempontjából is kedvezőbb viselet lehet. Autót vezetni minőségileg más kontaktlencsében, mint szemüvegben, használata viszont lényegesen nagyobb odafigyelést igényel, mint a szemüvegé.

Azonban annak is oda kell figyelnie szeme épségére, akinek rendben van a látása. A szemész főorvos szerint napos időben elengedhetetlen a napszemüveg hordása, mivel az UVB sugárzás növeli a szürke hályog kialakulásának kockázatát. Az sem mindegy, milyen minőségű terméket vásárolunk: UV szűrősnek kell lennie, hiszen csak az nyújt megfelelő védelmet. Éppen ezért a szakember azt tanácsolja, hogy lehetőleg optikában keressünk nekünk megfelelő napszemüveget.

A látás hónapja kapcsán a legtöbb optikai üzlet ingyenes szűrésekkel és különböző kedvezményekkel várja a vásárlókat. „Évről évre azt tapasztaljuk, hogy többen ellenőriztetik a látásukat. Ennek a kampánynak pont ez a célja: felhívni az emberek figyelmét a megelőzésre, valamint a kontroll fontosságára” – hangsúlyozta Tőzsér Melinda. Októberi akciójuk keretében a Tőzsér Optika üzletében a prémium kategóriájú, Hoya multifokális lencsékre járó 50 százalékos kedvezmény mellé pedig még egy pár egyfókuszú lencsét is adnak. De takarékos ajánlattal is készültek: keretet és szemüveglencsét már 15.990 forinttól is árulnak. A Toptika 60 üzletben a látás hónapjához kapcsolódóan a Varilux márkájú Progresszív lencsék vásárlása esetén – az 1+1 akció keretében – plusz egy pár lencsét adnak ajándékba. Egyes szemüveglencse típusok 20 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók meg, szemüvegkeretekből a márkás kifutó modellekre akár 50 százalékos kedvezményt is adnak. Az egyes kontaktlencse típusokra pedig 20 százalékos diákkedvezmény vehető igénybe.