A hideg, téli idő sokak szervezetét megviseli, ezekben a hetekben különösen törekedni kell a betegségek megelőzésére. Influenzajárvány Hatvanban egyelőre még nincs, de egyre többen jelentkeznek a háziorvosoknál felső légúti panaszokkal. Déry Károly háziorvos szerint az influenza nagy eséllyel megelőzhető, ha beadatjuk a védőoltást, illetve fokozottan betartjuk a higiéniai szabályokat is. – Mossunk naponta többször kezet, a nagy bevásárlóközpontokban a mozgólépcső korlátjait próbáljuk meg ne használni, és figyeljünk arra, hogy a kezünkkel ne vigyünk be szervezetünkbe kórokozókat. A többszöri szellőztetés a helyiségekben, a higiéniai szabályok fokozott  betartása sokat segíthet az influenza elkerülésében – mondta Déry Károly, háziorvos.

A háziorvos arról is tájékoztatott, hogy az influenzás megbetegedések és a megfázás vagy nátha között az egyik legjellemzőbb különbség, hogy míg az influenza panaszai hirtelen és gyorsan jelentkeznek, addig a náthás beteg állapota lassan rosszabbodik. Az influenza esetében igen magas láz alakul ki, erős fejfájással és végtagfájdalommal. A megfázás esetén alacsonyabb láz vagy hőemelkedés alakul ki és nem jellemző tünet az izomfájdalom vagy a fejfájás.

Déry Károly felhívta a figyelmet arra is, hogy ha észleljük a tüneteket és 1-2 nap pihenés után sem javulunk, mindenképp keressünk fel orvost. Ezen kívül a betegség ideje alatt igyunk sok folyadékot és szedjünk sok C-vitamint, valamint kerüljük a közösséget a továbbfertőzés miatt is.

A hidegben még inkább figyelnünk kell a gyermekekre és az idősekre is, de ebben az időben célszerű azt is ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a szomszédokkal, ismerősökkel, hisz a törődő odafigyeléssel sokat segíthetünk egymáson és megelőzhetőek a nagyobb problémák is.

Kezdőkép: google.com