1950 júniusában az ÁVÓ megszállta a hatvani kolostort: a nép azonban kiállt a lelkészekért. A rendházat tömege vette körül és követelték az ávósok távozását. Az ÁVÓ vérbe fojtotta megmozdulásukat, százakat internáltak Hortobágyra, a ferences szerzeteseket pedig az Andrássy út 60-ba szállították, miután bántalmazták őket.

Az áldozatok emlékéért Kecskés Attila atya tartott szentmisét. Az eseményen beszédet mondott Lestyán Balázs alpolgármester. Mint mondta: a hatvani atyák megtanították azt, hogy ne a tetszetős kommunikációnak higgyünk, hanem a szemünknek. Ne sorakozzunk föl azok mögött, akik félelmet keltenek a magyar szívekben, hanem álljunk ki a felebaráti szeretet értéke mellett. Hozzátette: fontos, hogy ezek az érzelmek ne a hatalomtól, hanem belőlünk fakadjanak!

A szentmisét követően megkoszorúzták P. Lukács Pelbárt és P. Kriszten Rafael ferencesrendi házfőnökök emlékére a templomban elhelyezett táblákat, valamint a templom udvarán az összes elhurcolt hatvani emlékére állított emléktáblát is.

Fotó: Albert Péter