A lángos jellegzetes illata, a hazai és déli gyümölcsök hívogató színkavalkádja, a házi füstölt kolbászok és szalonnák látványa az asztalokon, a termelői méz, tej, sajt és tojás – ezek a portékák és hangulatok még télen is vásárolni csábítják a hatvaniakat a piacra. A város szívében, a tűzoltóság mellett még a hideg időben is lüktet az élet, a legkitartóbb árusok a mínusz fokokban is hűségesen kínálják áruikat a vevőknek. Ugyan a fogcsikorgató hidegben valóban kevesebb a vásárló a piacon, azért nagyon sokan még mindig ide látogatnak ki, ha hazai terméket, minőségi alapanyagokat keresnek a konyhára. Jól fogy a sokféle savanyúság, házi tejtermék, de a termelői mézben, zöldségben és gyümölcsben is sokan keresik a megfázás elleni gyógyírt. – Én mindig kijárok a piacra vásárolni, itt aktív közösségi élet van még télen is – mondta Burda Béla, aki épp egy kiló savanyú káposztát méret ki magának. – A piac az egyik legjelentősebb élettér a városban. Itt közvetlenül ismerhetek mindenkit, a megszokott árusok mindig itt vannak, bízhatok a minőségi árukban is. De ami a legfontosabb: itt személyes kapcsolat épül ki az eladó és a vevő között, egy jó szóra, egy kis beszélgetésre mindig van idő. Ez a piac lényege szerintem: baráti hangulat, minőségi áru – tette hozzá a férfi.

– Én télen-nyáron itt vagyok a piacon, még vasárnap délelőtt is kint vagyok, hiszen kell a jó savanyú a sültek mellé. Több évtizede szolgálom a vevőket finom, házi savanyúságokkal, boldogi fűszerpaprikával. Sokan keresik az árumat, még Budapestről is vannak vevőim. A piacozás egy külön életforma, de én nagyon szeretem. Szívvel-lélekkel készítjük a termékeinket, és a vevőkkel is szívesen beszélgetek, bárhonnan is jönnek – mondta Püspöki István, aki egy egész asztalsort beterít portékáival, olyan sokféle savanyúságot kínál.

– Nagyon sokan keresik nálunk a kecskesajtot, a gomolyát, a különféle tejtermékeket. Évek óta tapasztaljuk, hogy a vásárlók egyre inkább tudatosak, és részesítik előnyben a jó minőségű, bio termékeket, amik valóban az egészséget szolgálják – mondta Bodor Enikő, a Mekkentő Gazdaság termelője.

A piac képe egyébként a jövőben szebb és korszerűbb lehet. A Zöld város projekt keretein belül ugyanis a Kossuth téren álló könyvtár épülete mellett megújul a belvárosi piac is. A tervezett fejlesztés azonban nem befolyásolja majd a vásártér autentikus hangulatát, az ismerős kofák és a vevők továbbra is közvetlenül találkozhatnak majd egymással, miközben a különféle termékek gazdát cserélhetnek.

Fotó: Albert Péter