Május első vasárnapja anyák napja. A nagy választék között nem is olyan egyszerű rátalálni az igazi ajándékra. – Mindig a szomszédunktól kérek virágot, mert náluk nagyon sok van, és azok a legszebbek. Ezen kívül mindig csinálunk üdvözlőlapot az iskolában, otthon pedig keresek bele verset, és rajzolni szoktam – mondta Guba Anita. Stuhár Olivér Tamás is képeslappal készül, emellett mindig csokival is meglepi édesanyját és nagymamáját. Amit azonban a legfontosabbnak tart, hogy kedveskedjen ezen a napon szeretteinek, így szokott főzni is. Bakalár Gábor Tamás pedig minden évben megkérdezi édesanyját, minek örülne. – Idén is krimi könyvet fogok neki venni, meg muskátlit, mert az múltkor is tetszett neki, szerintem most is értékelni fogja – foglalta össze.

A gyerekek mellett a felnőttek is sokat gondolkodnak, hogy melyik virág illik a szeretett szülőhöz. A tendencia még mindig a régi, míg a nagyobb cserepes virágokat édesanyáknak, addig nagymamáknak, dédiknek, keresztanyáknak a kisebb cserepes vagy szálas virágokat viszik a vásárlók – mondta Kaszás-Varga Angelika, virágkötő. – Színekre bontanám a trendet, most a pasztellszíneket, például a rózsaszínt, barackszínt, emellett a fehéret és krémszínt szeretik, ezekből a virágokból fogy a legtöbb – tette hozzá.

Az anyák napja az egyik legfontosabb nap a virágkereskedelemben – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképéből. Hozzáteszik: az ilyenkor kapható balkonnövények szinte 100 százaléka hazai előállítású, a vágott virágoknak pedig mintegy fele termett Magyarországon, illetve a cserepes virágzó szobanövények hozzávetőleg 20 százaléka magyar.

A gyönyörű illatos virágok mellett többen választanak valamilyen ajándéktárgyat. Kerepesi Marianna az egyik hatvani porcelánüzlet vezetője azt mondta, hogy ilyenkor gyakran keresnek olyan ajándékokat, amelyek maradandóak. – Különféle kristály- és porcelántárgyakat tudok ajánlani a nagyszülőknek, édesanyáknak, dédmamáknak, amik értékállóak, vagy kézzel készítettek, vagy festettek. Emellett lehet kávés- és teáscsészét gravíroztatni, amellyel személyre szólóbbá tudják tenni a vásárlók az egyszerűbb üvegpoharakat is – részletezte. Hozzátette, az üzletben lehetőség van az ajándéktárgyak becsomagolására is, hogy nagyobb legyen a meglepetés.

Bármit is választunk anyák napjára, legfontosabb a szeretet kifejezése, az odafigyelés, és az egymással töltött minőségi idő.