Ma van az aradi vértanúk emléknapja. Ezen a napon, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvéd főtisztjét, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét.

A hatvani belvárosi temetőben zászlóőrök és diákok sorakoztak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél, az aradi vértanúk tiszteletére rendezett városi ünnepség előtt. Az eseményen a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola tanulói mutatták be az „Ember, Hittel hiszek tebenned – című műsorukat. A rendezvényen Lestyán Balázs, alpolgármester tartott megemlékezést, aki ünnepi beszédében azt mondta: ilyenkor a 13 aradi vértanú, a bátorság példaképei előtt hajtunk fejet.

Az alpolgármester úgy fogalmazott: „E hősök azonban számunkra azokat a tízezreket, vagy százezreket szimbolizálják, kik fegyvert ragadtak a szabadság nemes eszméje érdekében és ennek oltárán hajlandóak voltak kockáztatni akár tulajdon életüket is”.

A történelem során a hatvaniak is rendszeresen kiálltak a hitükért és szabadságukért – emlékeztetett, majd hangsúlyozta:  a szomszédunkban dúló háborúban résztvevők is ugyanezért a szabadságért harcolnak.

Lestyán Balázs azt mondta: „Nemzeti értékeink, hitünk és történelmünk miatt fordulunk őszinte együttérzéssel a szomszédunkban honvédő háborút vívó ukrán családapák, gyermeküket mentő anyák és nagyszülők felé, kik ugyanezen nemzeti szabadság megóvása érdekében harcolnak hónapok óta„.

A rendezvény végén a pártok, az állami intézmények és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékművét.