November 17-én, vasárnap lila fényben pompázott a városháza, ugyanis ezzel a gesztussal Hatvanban is a koraszülött babákra és a koraszülésre hívták fel így a figyelmet.

A világon minden 10. baba koraszülött. Nincs ez másként Magyarországon sem. Évente mintegy 8000 gyermek születik a 37. terhességi hét előtt. Tóth Györgyné védőnő elmondta: koraszülöttnek az a baba számít, akinek a súlya nem éri el a 2500 grammot. Ezek az újszülöttek fokozott gondoskodást, ápolást, odafigyelést igényelnek az édesanya, a család és az ellátó rendszer részéről is.

A koraszülöttség állapota azonban a babának és a mamának is pszichés kihívást  jelent, amit érdemes tudatosan kezelni. – Az édesanyának először el kell fogadnia, hogy a születés körülményei nem úgy alakultak, ahogyan azt szerette volna. Miután ezen az elsődleges traumán túljut, fontos a kötődés mielőbbi kialakítása a baba és a mama között. A minél többet átélt testi kontaktus nagyon sokat segíthet az újszülött regenerálódásában, de az anyatejes táplálás elkezdése is kiemelten fontos – mondta Tóth Györgyné.

A védőnő kifejtette: az anyatejes táplálás megoldása a koraszülött babáknál különösen fontos, mert éretlen immunrendszerük miatt fogékonyabbak a fertőzésekre. Az anyatej azonban olyan, mintha védőoltást adnának a babának, hiszen az nagy mennyiségben tartalmaz a környezetükben élő kórokozókkal szemben védelmet nyújtó ellenanyagokat.

A gyerekek további életlehetőségei szempontjából nagyon fontos, hogy az intenzív ellátást megfelelő terápiás, illetve fejlesztő ellátás kövesse. Ehhez a koraszülött gyermek és családja nemcsak kórházakban, hanem korai fejlesztő központokban, vagy a védőnői hálózatban is segítséget kaphat.

Fontos megjegyezni, hogy a koraszülés bekövetkezhet különösebb kiváltó indok nélkül is, azonban a terhesgondozáson, orvosi vizsgálatokon és szűréseken való rendszeres részvétel segíthet megelőzni a bajt.

Hatvanban jelenleg 6 koraszülött gyermek cseperedik, az elmúlt években azonban jóval kevesebb babát kellett ilyen állapottal kezelni.

Fotó: Bajzáth Gergő