Szombaton Budapesten, az állatbarátnak minősített China Martban rendezték meg a Felis Hungarica Nemzetközi Macskakiállítást. A rendezvényre 14 országból érkeztek és összesen 360 macska lett kiállítva, ahol elsősorban a cicák szépségét díjazták. Az eseményen részt vett a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány is, akik gazdira váró kis kedvenceket hoztak magukkal. – A rendezvény célja, hogy a fajta tiszta macskák vérvonalát erősítsük, közülük is a legkülönlegesebbek elismerésben részesüljenek. Ez egy olyan program, ahol a nemzetek között nincs ellentét, ez az ügy egységet és közös célt képvisel a versenyzők között is. Mindemellett árva cicákat is örökbe lehet fogadni a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány jóvoltából – mondta Pál Laca, főszervező. A kápolnai cica otthon standjánál pedig nemcsak a gazdira váró négylábúakat lehetett megtekinteni, hanem Szabó Balázs Ákos Vágytól girhes című könyvét is meg lehetett vásárolni. A szerző személyesen dedikálta a művét, amelynek témája szorosan kapcsolódik az állatvédelemhez. – Irodalom tanár vagyok, és több célom is volt a kötetemmel. Egyrészt szerettem volna egy olyan könyvet írni, amit a fiatalok szívesen a kezükbe vesznek és elolvasnak, evvel is gazdagítva az olvasás élményét bennük. Másrészt a könyv témája abszolút az együttérzésről, az állatok iránti szeretetről és tiszteletről szól, melyet egész kicsi kortól érdemes átadunk a gyermekeknek – mondta Szabó Balázs Ákos.

A programon több ponton is nagy hangsúlyt kapott az állatvédelem ügye, ugyanis itt került sor a Szent Gertrúd díjak átadására is. A kápolnai Macskaárvaház Alapítvány elismerését már ötödik éve osztják ki azoknak, akik tevékenységükkel egész évben sokat tesznek az állatvédelemért. Idén Horváth Richárd polgármester is oklevelet vehetett át, aki Magyarországon elsőként kívánja bevezetni az állatvédelmi oktatást az általa vezetett városban, valamint polgármesterként zéró toleranciát hirdetett az állatkínzással szemben. – Nagyon megtisztelő ez a díj, örömmel vettem át az elismerést. Úgy gondolom, ez nemcsak nekem, hanem a városnak is szól és annak a folyamatnak, ami már kiépülőben van az általános iskolákban. A jövő évtől ugyanis a hatvani intézményekben a diákok kiemelten tanulhatnak arról, hogy mit jelent felelős állattartónak lenni, és az állatvédelem fontosságára is felhívjuk a figyelmet – részletezte Horváth Richárd, polgármester.

Az eseményen elismerésben részesült többek között Mészáros Beatrix is, a Mátrai Erőmű Zrt. felügyelőbizottság elnöke, aki számos alkalommal önzetlenül segítette az alapítvány munkáját. Kitüntetést vehetett át továbbá Gender Tamás, a Gender Racing Team tulajdonosa, aki nem csak személyében, de Európa szerte elismert  formaautós csapatának tagjai, versenyzői nevében is elkötelezte magát az állatvédelem támogatása mellett.

A díjakat Kiss Norbert kétszeres Európa-bajnok autóversenyző adta át, aki személyesen is szívén viseli az állatvédelem ügyét, és egész évben több figyelemfelhívó kampányban tevékenykedik.

Fotó: Albert Péter