Az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság 2015. november 11-től december 10-ig Magyarországon immár negyedik alkalommal országos fokozott közúti ellenőrzést hajt végre, ahol teljes körűen és kiemelten vizsgálják a személy-, illetve haszongépjárművek és motorkerékpárok világítását, láthatóságát.
Az akció ideje alatt az ORFK az ORFK OBB egyetértésével az X-MEDITOR Kft. mint megbízott szakkommunikációs cég az autósoknak térítésmentes világítás-ellenőrzési szervizakciót, valamint ehhez kapcsolódóan díjmentes látásellenőrzési kampányt indít „Látni és látszani” néven.

A gépjármű-tulajdonosok az akcióban résztvevő szervizekben 2015. október 1-jétől december 10-ig térítésmentesen átvizsgáltathatják gépjárművük világítását, a programhoz csatlakozott optikákban pedig ingyenesen ellenőriztethetik látásukat.
Az akció résztvevői a regisztrált szakszervizektől igazolólapot kapnak, amennyiben a vizsgált járművön a szerviz munkatársai a megadott feltételeknek megfelelően mindent rendben találnak. Az igazolást a közúti ellenőrzések alkalmával bemutathatják a gépjármű-tulajdonosok, ezzel gyorsabb lehet az intézkedés.
A fent említett tanúsítványt csak a regisztrált szakszervizek adhatják ki, nem szerezhető be más forrásból. Hatvanban is van lehetőség az ingyenes átvizsgálásra.

Az akcióban résztvevő szervizek térképe itt : http://latnieslatszani.hu/hu/szervizkereso_228.html

Az akcióban résztvevő optikusok listája itt : http://latnieslatszani.hu/hu/optikusok-a-terkepen_227.html