Elővételben már december óta megvásárolhatók a 2023-ra érvényes éves autópályamatricák. Ezek az eddigiekhez hasonlóan újévtől számítva 2024. január 31-ig lesznek használhatóak. Változnak ugyanakkor az árak, az éves országos és megyei matricák 5 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly, ennek megfelelően a heti országos matrica 5500, a havi 8900, az éves megyei 5720, az éves országos matricát pedig 49190 forintért lehet megvásárolni. Marczin Bence, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs vezetője a Hatvan Tv-nek elmondta: a decemberi elővásárlási időszakban 187 ezren vettek 2023-as matricát, 15 százalékkal többen, mint 2021 decemberében.

A legnépszerűbbek az éves országos és a megyei matricák. Az utóbbinak azért is nagy a jelentősége, mert ez egy unikum, nem jellemző más országokban ez a fajta termék. Fontos, hogy ezek a vármegyék díjköteles úthálózatára, illetve a vármegyét követő első csomópontig érvényesek” – mondta.

Az autópálya-használatához szükséges matricát még azelőtt kell megvásárolni, hogy a díjköteles útra hajtanánk, azonban ha a felhajtást követő 60 percen belül észrevesszük, hogy e nélkül használjuk az adott utat, még megvásárolhatjuk az arra szóló jogosultságot, elkerülve a pótdíjfizetést.

Meg lehet venni az ügyfélszolgálatainknál, viszonteladóinknál, üzemanyagtöltő állomásokon, valamint online is megvásárolható partnereinknél, illetve nálunk a nemzetiutdij.hu oldalon. Ezt az webhelyet azért is szoktam említeni, mert ezen az online értékesítési felületen nem kell kényelmi díjat fizetnünk.” – hangsúlyozta Marczin Bence.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében az autósoknak érdemes vásárláskor, még a fizetés előtt ellenőriznünk a megadott rendszámot, felségjelet, járműkategóriát, és az érvényességi időt – emlékeztetett a kommunikációs vezető, hozzátéve, hogy mindezeken túl a kedd nemcsak az érvényesség, hanem a kedvezmények miatt is fontos határidő. A nagycsaládosoknak a kedvező árú matricavásárláshoz szükséges bejelentésüket minden évben meg kell újítaniuk.