Szeptember 22-én autómentes napot tartottak a városban, ugyanis Hatvan idén is csatlakozott az országos Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap kampányhoz. A városban ezúttal többféle sport – és mozgással kapcsolatos programot szerveztek. Most is a Kossuth téren volt a gyülekező: a kerékpárosok itt találkoztak, hogy együtt, egy közös bringázással mutassák meg, hogy autók nélkül is könnyedén és egyszerűen lehet közlekedni a városban. – Hatvanban hagyomány a kerékpáros felvonulás, amivel elsősorban arra hívjuk fel a figyelmet, hogy milyen egyszerűen és könnyedén tudunk tenni a környezetért, ha kevesebbet ülünk autóba. Emellett pedig az egészségünknek is jót tesz egy kis testmozgás – magyarázta Tarsoly Imre önkormányzati képviselő.

Az egybegyűltek pedig együtt indultak el a városháza elől, keresztülhajtottak a Szabadság úton, majd a végigtekertek a Hegyalja úton, onnan a Balassi Bálintra és így értek be a Grassalkovich-kastély kertéjbe. A célállomás a Diszi előtti parkoló volt. A felvonulók között voltak óvodások, iskolások, sőt, még tőlük is fiatalabbak, akik édesanyjuk mögött utazták végig a programot. Nem csak kerékpárral lehetett ám jönni, olyan is akadt, aki elektromos rollerrel tett a környezetért. A program végén mindenki ajándékot kapott, volt csengő, a gyermekeknek pedig bukósisak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán az önkormányzat bruttó 1.125.000,- Ft összegű egyedi támogatást nyert, melyet a szeptember 22-én megvalósított programok szervezésére, megrendezésére fordított.

Fotó: Bajzáth Gergő, Ocsovai Zoltán