Fontos jelentőséget kaptak a gyöngyszemek szombaton. A méhnyakrák és a HPV elleni védelemre hívták fel a vásárlók figyelmét a hatvani Tesco Áruházban. A gyöngy alkotta láncokkal szimbolizálták az összetartozás, a támogatás és a kohézió erejét.

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálata közös szervezésben az Albert Schweitzer Kórház Egészségfejlesztő Irodával, a Mályvavirág Alapítvány felhívására, országos programhoz csatlakozott. Ennek keretében közös gyöngyfűzésre invitálták a vásárlókat. Mindeközben, az érdeklődők szakemberek tanácsait hallgathatták meg, s a méhnyakrákból meggyógyult hölgyekkel beszélgethettek.

A rendezvény célja, egyesült erővel elérni, hogy a méhnyakszűrés ne legyen tabu, hanem váljon éves rutinná, továbbá a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék. – Hatvanban a védőnői szolgálat is végzi már a szűréseket. Aki megkapja a beutalót, nem kell már messzire utaznia – Egerbe vagy más távolabbi városba – hanem már helyben is megoldhatók a nőgyógyászati szűrések, szükséges vizsgálatok – hangsúlyozta Lazányi Jánosné, a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálatának elnöke. Hozzátette: nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is érdemes rendszeres szűrővizsgálatokra járni, s nem elhanyagolni azt. Lazányi Jánosné elmondta, a gyöngyből készült karláncokat érintett betegek kapják.

 

Fotó: Albert Péter