A délelőtti megemlékezés után a programok a Népkertben folytatódtak, ahol minden korosztály megtalálhatta a kedvére való elfoglaltságot. A nagyobb gyermekek megismerkedhettek a népi mesterségekkel, így kipróbálhatták a kovács és a fazekas szakma szépségeit. Várkonyi Tamás kovácsmester elmondta, hogy igen szerencsésnek érzi magát, hiszen olyan szakembertől tanult, aki a legtitkosabb fortélyokat is elárulta neki. Most azon dolgozik, hogy ő is átadhassa a tudását a fiatalabb generációnak.

A kisebbek sem unatkoztak. Számtalan játék közül válogathattak kedvükre. Volt, aki célba dobott vagy fából készült halat igyekezett a horgára csalni, de voltak olyanok is, akik ló alakú hűtőmágnest és fakardot készítettek.

A délutáni zenei élményről az Obsitos zenekar gondoskodott. Az együttes a Magyar Honvédség, Vám és Pénzügyőrség, Határőrség, Rendőrség és a Tűzoltóság nyugállományba vonult hivatásos fúvós zenészeiből áll. Céljuk, hogy a katonazenét megkedveltessék, illetve az utókor számára átörökítsék.

A Hatvankodók egy táncházra invitálták a közönséget, és a moldvai táncok világába kalauzolták őket.

Ezt követően a Népkertben újra megelevenedett a csata, a Magyar Katonai Hagyományőrzők újrajátszották az 1849 tavaszán történt eseményeket. Az osztrák és magyar gyalogság és lovasság ütközete méltán került be Magyarország büszkeségei közé, hiszen a magyar sereg Hatvannál fényes győzelmet aratott az osztrákok ellen 1849. április 2-án.

– A tavaszi hadjárat első győztes összecsapása a mai napig büszkeséggel tölti el a magyarokat, hiszen lelkesedést és erőt adott a honvédseregnek, akik sikerrel vívták meg harcukat a világ akkori legjobb haderőjével szemben – fogalmazott Dr. Csikány Tamás hadtörténész.

 

A napot a Kormorán zenekar koncertje zárta a Nagy Endre Rendezvényteremben. Az együttes már 40 éve szórakoztatja rajongóit, és sikerük a hosszú évtizedek alatt is töretlen. Koltay Gergely, a zenekar alapítója szerint az a titkuk, hogy zenéjükkel minden korosztályt megérintenek.

– A folk és a rock muzsika is egy olyan műfaj, amely véleményem szerint kortalan. Amikor negyven éve kitaláltuk ezt a hangzásvilágot, az volt a célunk, hogy valami egészen különleges dolgot hozzunk a hazai könnyűzenébe. A közeljövőben tervezzük az új lemez kiadását, melynek a hangzásvilága és dalszövege is hű marad a Kormorán együtteshez – tette hozzá.

 

A nagyérdemű pedig egy emberként énekelte a zenekar tagjaival a már jól ismert slágereket.

Korábban írtuk:

Egy sikersorozat kezdődött el Hatvannál 1849. április 2-án. A tavaszi hadjárat célja az volt, hogy az osztrák csapatokat kiűzzék Magyarország területéről. A hatvani ütközet nagy jelentőséggel bírt, hiszen végre sikerélménye lehetett a magyar csapatoknak. A magyarság megtanította a hatalmat arra, hogy félni és tisztelni kell akaratunkat. A hatvani csata eredménye által a VII. hadtest biztosította a továbbiakban a Zagyva-vonal ellenőrzését.

A diadalra április másodikán emlékeznek Hatvanban. Délelőtt a Kossuth téren gyülekeztek a hagyományőrzők: lovasok és gyalogosok együtt indultak a belvárosi temetőbe az 1849-es emlékműhöz. Itt, Horváth Richárd polgármester beszédében elmondta: szívünkbe a tavasz 168 éve immáron jószerével mindig március 15-ével érkezik meg igazán. Számunkra, hatvaniak számára azonban az igazi ébredést április második napja jelenti, hiszen a 48-as forradalmi események után kibontakozó szabadságharc honvédő háborújának legfényesebb diadalmenete, a tavaszi hadjárat éppen ezen a napon, a hatvani csatával indult. 1849. április 2-a fénylő dátum a magyar történelem lapjain, de még fényesebb Hatvan város történetében. S e fény azóta sem halványul, tündöklése változatlanul erős, üzenete máig ható. A nemzet összefogása, az összetartozás élménye táplálja e hagyományt. Erős, mert e fényt nem hagyjuk kihunyni, s történhet bármi, minket, hatvaniakat ez a nap a dicső ütközetre, és az ennek során elesett hősök emléke iránti tiszteletadásra kötelez. Legyünk büszkék erre a napra, hiszen e nap örök idők végezetéig egybeforrasztotta Hatvan nevét a szabadságharccal – fogalmazott.

Horváth Richárd kitért arra, hogy sajnos ma már az egykori honvédek nem lehetnek jelen közöttünk, de emléküket büszkén őrizzük, hiszen nélkülük nem valósulhattak volna meg a reformkori célok, nem születik meg a polgári Magyarország. Ez az ünnepnap tehát számunkra, hatvaniak számára a győzelem napja, mely az összefogásról, a közös helytállásról és a megújulásról szól. A hatvani csata hősei megmutatták számunkra, hogy közös összefogással, meghátrálást nem tűrő erős akarattal nincs lehetetlen küldetés. Minél többen vagyunk egymás mellett ezen az úton, annál sikeresebbek leszünk a kitűzött céljaink megvalósításában – zárta gondolatait a polgármester.

Boldogon is megelevenedett az ütközet: a Balázs-tanyán ismét egymásnak feszültek a magyar és a császári csapatok.

A programok a Népkertben folytatódnak: itt huszártábor keretében gyermekprogramok lesznek: interaktív vetélkedővel, lovagoltatással, népi játszótérrel és kézműves foglalkozással készülnek a szervezők. Az Obsitos zenekar 14 órakor lép fel, a Hatvankodók Néptáncegyüttes pedig 15.30 órakor táncházat tart. Ezután 16 órától pedig átélhetjük az ütközet izgalmát: a hagyományőrzők újrajátsszák az akkori eseményeket egy látványos csatabemutató keretében. A nap és a program zárásaként 19 órakor a hazai folk-rock megteremtője, a Kormorán együttes ad ingyenes koncertet a Nagy Endre Rendezvényteremben.

ALB_5280