Január 20-án nyílt meg a régi falvédőkből álló tárlat a Hatvany Lajos Múzeumban. Különféle vallási, politikai és népdalokat megörökítő idézeteket olvashatnak a látogatók a kiállított anyagokon. A hatvani iskolák turnusváltásokban viszik a diákokat az intézménybe, hogy megismertessék velük nagymamáik, dédnagymamáik régi falvédőinek történeteit. Mivel a kiállítás iránt nagyon sokan érdeklődtek, a múzeum vezetősége úgy döntött, hogy a hónap végével nem ér véget a tárlat.

– Március 30-án zártuk volna a falvédő-kiállítást, de mivel olyan nagy volt rá az érdeklődés, és olyan sok iskolás csoport szerette volna még megtekinteni, így úgy döntöttünk, hogy április 15-ig meghosszabbítjuk a „Nem most jöttem le a falvédőről…” című tárlatunkat – tájékoztatott Ferencz Beatrix, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója.

A Kossuth Lajos Általános Iskola másodikos diákjai is érdeklődve hallgatták a falvédőkről tartott múzeumpedagógiai előadást. Kovács-Simon Balázs azt mondja, neki nagyon tetszett a kiállítás.

– A sok színes falvédő igazán szép volt, örülök, hogy láthattam ilyeneket – mondta Balázs.

Osztálytársát, Baranyi Nórát pedig egy-egy falvédő díszítése fogta meg.

– Nagyon szép hímzéseket láttam, és kíváncsivá tett, hogy tudták ezt megcsinálni – fűzte hozzá.

A falvédőket egyébként először az úri háztartásokban alkalmazták díszítőelemként, majd később a kispolgári családok már funkciójuk szerint használták azokat. A tűzhely fölött helyezték el, ezzel védve a falak tisztaságát.