Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójáról Hatvanban az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola udvarán és az intézmény előtt felállított emlékműnél emlékeztek meg. Horváth Richárd, Hatvan polgármestere beszédében emlékeztetett: 59 esztendővel ezelőtt ezen a napon, október 23-án, az elnyomás kapott hadüzenetet. Magyar fiatalok tömege vonult utcára. Szabadságot és igazságot követeltek. Harcoltak egy eszméért, ami hazánk és a magyar polgárok felszabadulását hívta életre.

– Olyan példát mutatott a magyarság a világnak, amely az erényt, a hazafiságot, a bátorságot és a zsarnokság elleni hősies küzdelmet hirdette. A bátor ifjak figyelmeztettek: hazánkat nem lehet megfosztani a szabadságtól, ennek ellenére a nemzet még évtizedekig a burkolt elnyomás béklyójára ítéltetett-fogalmazott.

A polgármester rámutatott, hogy hazánk csak 1989-ben lett szabad, véleménye szerint azóta sem egyértelmű, hogy a társadalom tagjai valójában hisznek-e saját szabadságukban.

-A szabadság egyet jelent azzal, hogy felelősséget vállalhatunk és vállalunk önmagunkért, életünkért és közösségünkért. Azt jelenti, hogy képesek lehetünk megvalósítani és meg is valósítjuk álmaikat és céljaikat. Ez a ma kihívása! -hívta fel a figyelmet a városvezető. – A kitartó munka, az összefogás és a megrendíthetetlen hit olyan lehetőségeket teremtett Hatvanban, amely az egyének kibontakozását segíti közösségünkben. Sorozatos fejlesztések valósulnak meg a városban, új közösségi terek jönnek létre és régiek újulnak meg. Hiszem és tapasztalom, hogy a hatvaniak elkezdtek bízni önmagukban, elkezdtek célokat kitűzni és megvalósítani azokat. A szabadság 56-os eszménye tehát bennünk él tovább. A mi célunk az, hogy mindenki meglelje és meg is tudja valósítani céljait Hatvanban. Merjünk hinni és álmodni, közös értékeink mentén találjuk meg önmagunk szabadságát! Legyen ez a közös célunk! –fűzte hozzá Horváth Richárd.

A Damjanich János Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai „Fénylő gyöngyszemekhez…” című műsorukkal idézték fel a forradalom dicsőséges és tragikus pillanatait. Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták a mártírok emlékművét.