A tavaszi-nyári időszak sokak számára nemcsak a természet megújulását jelenti – ilyenkor ugyanis megjelennek az allergiás tünetek is. Tavasszal főként a fák virágpora, nyáron a pázsitfélék, ősszel pedig a parlagfű jelenti a legnagyobb problémát. Déry Károly szerint fontos figyelni a keresztallergiákra is. Aki például érzékeny a mogyorófa virágporára, annál bizonyos élelmiszerek, zöldségek is válthatnak ki panaszokat. A háziorvos kiemelte, hogy az allergiásoknak érdemes átnézniük a keresztallergiás táblázatokat – ezek az interneten is elérhetők, és segítenek beazonosítani, mely ételek vagy anyagok válthatnak ki tüneteket a meglévő allergia mellett. – Ha megjelennek a tünetek, akkor fontos a megelőzés: hazaérkezés után mossunk arcot, gyakrabban cseréljünk ruhát, és ajánlott sűrűbben hajat mosni, így csökkenthetjük a bőrünkre és hajunkra tapadt pollenek mennyiségét. Az enyhébb tüneteket természetes módszerekkel is lehet csökkenteni, ilyen például a csalántea, és a kurkuma fogyasztása – részletezte a háziorvos.
Hozzátette, hogy a C-vitamin, valamint a magnézium és a cink erősítik az immunrendszert és ezekkel is enyhíthetőek a panasz együttesek. Azonban ha ezek a módszerek nem segítenek, mindenképp forduljunk háziorvoshoz, aki személyre szabottan be tudja állítani a szezonális kezelést. Az allergiás tüneteket nem szabad elhanyagolni, mert akár asztmás rohamhoz is vezethetnek.
Kezdőkép: archív