A kiállítás megnyitásáig hosszú út vezetett, az előkészületek 2017 májusára nyúlnak vissza. Pásztor Eszter, az intézmény régész-muzeológusa készítette el a kiállítás forgatókönyvét, a Kubinyi Ágoston Program keretein belül pedig Hatvan Város Önkormányzata nyújtott be pályázatot. A múzeum és a pályázati osztály közös munkája eredményes volt, a kiállítás létrehozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Mivel a látogatóknak egy régészeti kiállítás érdekességeit már jó ideje nélkülözniük kellett, a megnyitóra – őszinte örömünkre – szokatlanul sok vendég látogatott el. A megjelenteket Márkus Marianna, az intézmény igazgatónője köszöntötte, majd a kiállítást Szelesné Ács Csilla, az Egri Járási Hivatal régészeti felügyelője nyitotta meg. Az ünnepélyes beszédek után Pásztor Eszter, a kiállítás megálmodója tárlatvezetést tartott.

A bemutatott anyagok között a vendégek egyaránt találkozhatnak a Hatvany Lajos Múzeum saját tulajdonaival és a Magyar Nemzeti Múzeumból kölcsönzött tárgyakkal. A kiállítást egy, a tárgyakat bemutató kisfilm színesíti, továbbá gyerekek és felnőttek egyaránt örömüket lelhetik a műtárgyak interakítvan forgatható 3D-modelleiben.

Állandó kiállítás lévén, a Hatvan régészete a neolitikumtól a vaskorig öt évig változatlan formában marad. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Deme Ágnes
néprajzkutató muzeológus