Még üresen állnak az osztálytermek a Hatvani 5. Számú Általános Iskolában, a székek a padokon sorakoznak, és néhol még a ballagási idézetek is fent maradtak a táblán. Az előkészületek azonban aktívan zajlanak az iskolában, hiszen néhány nap és újra élettel telnek meg a falak, minden teremben takarítanak, fertőtlenítenek és készülnek a diákok fogadására. – Nagytakarítás zajlik az intézmény egész területén, a legtöbb tisztítófestés, átalakítás már megtörtént, de zajlik az udvar térrendezése is, hiszen augusztus 31-én a terveink szerint ott tartjuk a tanévnyitót. Idén 44 kisdiák kezdi meg a tanulmányait az Ötösben, az ő tantermük is készen áll a fogadásukra – részletezte Kutalik Márta igazgató.

Mindemellett a tankönyvek is megérkeztek már az intézményekbe, a pedagógusok osztályonként szétválogatták azokat. A legtöbb iskolában a nyári szünet utolsó napjaiban osztják ki a tankönyveket, jellemzően augusztus 27-31. között.

A 2021/2022-es tanév előre láthatóan a pandémia előtt megszokott hagyományos formában indul, és az előző évvel ellentétben idén a tanév rendjét is időben kihirdették. Ennek értelmében a 2021/22-es iskolai év szeptember 1-jén, szerdán kezdődik, és 2022. június 15-ig, szerdáig tart. A kezdés utáni első tanítási szünet ősszel történik, ami október 25-én kezdődik és november 2-ig tart. Az ország valamennyi intézményében jelenléti oktatásra készülnek, a tanárok átoltottsága kilencven százalék feletti, egész tantestületek megfertőződésétől tehát vélhetően nem kell tartani. Mindemellett a diákok oltása is zajlik május óta, elsőként a 16-18 év közötti, majd a 12-15 év közötti korosztály számára lett elérhető.

Az iskolák a napokban elektronikus úton értesítik a szülőket az iskolai oltás lehetőségéről. A szülőnek legkésőbb augusztus 25-éig kell visszajeleznie az iskolának, hogy kéri vagy nem gyermekének az oltást. Az iskolák ez alapján összesítik az igényeket, és a létszám alapján vagy a tanuló saját iskolájában, vagy egy közeli iskolában jelölik ki az oltás helyszínét. Erről a szülők az oltás pontos időpontjával együtt külön értesítést kapnak.