A többség nagyon nehezen szánja rá magát, hogy ha valamilyen panasza van, elmenjen orvoshoz. Halmozottan így van ez, ha fogorvosról van szó. Évtizedek óta tartó rosszul rögzült vélekedés ez, holott már minden alapot nélkülöz a félelem. A modern fogorvostudományban már teljesen fájdalommentesen tudják kezelni és megmenteni a fogakat.

Dr. Bakos Boglárka azt mondja: a szájüreg az emésztőrendszerünk első szakaszának része, éppen ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk rá. Ennek első lépése, hogy ha nincs gond, akkor is rendszeresen, félévente keressük fel a fogorvost általános ellenőrzésre, ne várjuk meg amíg fájdalmaink vannak. Fontos az otthoni szájhigiénia, a rendszeres fogmosás, fogközök tisztítása, és a képződött fogkövet is el kell távolítani.

Dr. Bakos Boglárka leszögezte: már nem él az a sztereotípia, miszerint a fogorvoshoz járás fájdalommal jár. Ha megfelelően kezelik a pácienseket, akkor semmiféle rossz tapasztalatot nem szerezhet egy rendelőben. Kiemelte: ők maximálisan odafigyelnek arra, hogy mindent alaposan elmagyarázzanak, különösen akkor, ha gyermekekről van szó, akik először járnak fogorvosnál.

– Első lépésként alaposan megismerkedik a rendelővel, bemutatjuk az eszközöket, liftezünk a székkel, kipróbáljuk a nyálelszívót, először csak pohárban, aztán szájban, sorra vesszük az eszközöket, így tudni fogja mi történik vele és nem fog félni a kezelés során – fogalmazott a fogorvos. A szakember elmondta: fontos, hogy a szülő se aggódjon, ha a gyermeket fogorvoshoz viszi, mert akkor mindketten nyugtalanná válhatnak. Az első benyomás pedig egész életre meghatározó lehet.