A nagy átmenő forgalom miatt, a több mint 21 ezer lakosú Hatvanban – 66 négyzetkilométer területen -, jelentős a kereskedelem a városias jellegének köszönhetően. Több nagyáruház, bevásárlóközpont működik a településen és jelentős szerepet játszanak a kereskedelmi életben a kisvállalkozások is, melyek sokaknak biztosítanak megélhetést.

Van, aki kényszerből, munkahelyének megszűnése miatt, anyagi és családi okokból, vagy a tradíciók miatt választotta a pénzkeresés nem éppen könnyű módját a multik árnyékában. Tevékenységük hasznos a város számára, munkát biztosítanak sokaknak, színfoltot, sokszínűséget jelentenek a helyi kereskedelemben. A Horváth Mihály úti üzletsoron lévő kisvállalkozókat, kereskedőket és eladókat mutatjuk be, a teljesség igénye nélkül. Ők nem szerepelnek gyakran a hírekben, nap mint nap kitartóan végzik munkájukat szürke eminenciásként.

A Mini-Vill Műszaki és Villamossági Szaküzletben Csörgő Jánosné Erzsike dolgozik. Ő 26 évig volt a helyi ÁFÉSZ-nél, annak megszűnése után lett kényszervállalkozó és nyitotta meg kis boltját, melyet ma már nyugdíjasként üzemeltet.

A Sellő Horgász és Játék bolt üzemeltetője, Markstein László 1998 óta vállalkozó, az ő családjában tradíció a kereskedés, hiszen a szülők is ezzel foglalkoznak, ebben a környezetben nőtt fel.

A Pedál Kerékpár és Alkatrész bolt üzletvezetője, Tóth László kereskedőnek tanult és 1999 óta kereskedőként és eladóként dolgozik, a műszaki hozzáértést is igénylő vállalkozásban.

A Larimar Használt Ruha boltban Fodor Gáborné két éve dolgozik eladóként. Azelőtt az egykori „Marsó ABC” munkatársa volt, majd megszűnése után több kereskedelmi egységbe próbálkozott, míg jelenlegi helyén kötött ki.

A 100 Forintos bolt üzemeltetője Moldován Erzsébet, Erdélyből települt át, eredeti szakmája könyvelő. A kereskedelemmel 16 éve foglalkozik az anyaországban.

Az Angyal Sziget Fehérnemű boltban Györke Erika vállalkozó, mintegy három évtizede foglalkozik a kereskedelemmel, azelőtt a bankszakmában dolgozott.

A Drapéria Függöny és Lakástextil Szalon tulajdonosának, Vargáné Terék Anikónak szakmája a könyvelés. 2004 után váltott, mikor megszületett gyermeke és a kereskedelemben próbál boldogulni.

A Henkel udvarban a Fajin és Társa KKT. Zöldséges Bolt eladója, Lengyel József, egykor az ÁFÉSZ  dolgozója volt, melynek megszűnése után került a magánszférába alkalmazottnak.

 

kép és szöveg: H. Szabó Sándor