A 21. század egyik legnagyobb kihívása, hogyan lehet elegendő tiszta vizet biztosítani mindenki számára, és nem csak a lakosságnak, hanem a mezőgazdaság, az ipar és a teljes élővilág számára. – Európa szerte egyre növekszik az ivóvíz fogyasztás. A lakossági-, az ipari- és a mezőgazdasági- használat is masszív növekedést mutat. Ezzel az a baj, hogy a kitermelés mértéke sokkal gyorsabb, mint a rétegek újratöltődésének sebessége. Kontinensünkön a városok 60%-a gyorsabban termeli ki a vizet, mint az utánpótlódás mértéke – közölte Füzér Zsolt, a Hatvani Környezetvédő Egyesület elnöke.

Hozzátette: Európában két nagy vízadórendszert ismerünk, az egyik a Párizsi-, a másik a Pannon-medence. Ez utóbbi biztosítja hazánk és a környező országok ivóvizét. Ezek védelme közös feladat.

– Hazánkban kiemelten fontos ez a kérdés, hiszen jelenleg ivóvizünk 90%-át felszínalatti vizekből nyerjük. Naponta kb. 2,7 millió köbméter vizet emelünk a felszínre. Ennek fele rétegvíz. Ilyen vizet folyatunk el Hatvanban is, ha nyitva hagyjuk a csapot. Ennek harmada parti szűrésű.  Budapest ivóvíz készlete is ilyen eljárással válik ihatóvá. A minőségéről sokat elárul, hogy a 1,5 milliónál több lakossal rendelkező települések között Európában az egyik legjobb minőségű vízzel rendelkezik. Ami igaz általában az egész országra is. Érthetetlen, hogy mégis hazacipeljük a csapvíznél nem, vagy csak alig jobb minőségű és tisztább vizet az üzletekből, ezzel is növelve a műanyag hulladékok mennyiségét – részletezte a környezetvédő.

Számtalan lehetőség van a takarékos vízhasználatra a közterületeken éppúgy, mint a háztartásokban. Az esővíz visszatartása, vagy a víztakarékos mosás és mosogatás csak a legegyszerűbb példák erre, de sok más módszerrel védekezhetünk még az ellen, hogy a pazarló magatartás ne idézzen elő vízhiányt, vagy vízellátási problémát, és a felelőtlen vízhasználat se okozzon vízminőségi gondokat.

– Eleinte egyre mélyebbre és egyre drágábban fúrunk a vízért, aztán egyre kevesebb jön, majd akadozni fog az ellátás. Ezt követően, akinek van, az drágán elad, aztán már el sem ad.. A félreértések elkerülésére: ez nem azért lesz így, mert sokan vagyunk a kontinensen, hanem mert esztelenül sokat fogyasztunk, pazarolunk. És a jövő idő használata sem indokolt, mert több nagyváros már ma is ivóvíz ellátási gondokkal küzd – összegezte Füzér Zsolt.

Kezdőkép: Albert Péter – archív