Hatvan idén is nevezett a Virágos Magyarország versenyre. A zsűri a településre látogatott, hogy személyesen is megtekintsék a virágba borult várost. Horváth Richárd polgármester elmondta, az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a zöldterületek kialakítására, rendben tartására. – Nagyon fontosnak tartom, hogy Hatvan egy élhető város legyen, nagyon sok fejlesztést valósítottunk meg ennek érdekében. Az egyik alappillér az, hogy a város szép, tiszta, rendezett és virágos. Ennek kapcsán minden évben elindulunk a Virágos Magyarország versenyen és rendre komoly díjakat szoktunk nyerni. Bízom benne, hogy idén is jól teljesít a város – fogalmazta meg.

Hozzátette: fontos, hogy az itt élők és az ide látogatók esztétikus környezettel találkozzanak. Ebbe bevonják a hatvani lakosokat is, hiszen tavasszal muskátlit oszt az önkormányzat, amivel a város lakói mutatósabbá tehetik saját környezetüket is.

Gulyás Katalin Hatvan főkertésze elmondta, hogy idén 11. alkalommal indul Hatvan a Virágos Magyarország versenyen. A város több díjat is nyert az évek során, többek között „Arany rózsa” díjat, több alkalommal a Belügyminisztérium különdíját, 2016-ban az év települése díját, 2017-ben pedig az „Ország főtere” kitüntetését kapta meg Hatvan. Kiemelte, több virágláda, virágoszlop, virággömb és virághíd került kihelyezésre, és idén 45.000 darab egynyári virágot ültettek el. – Miután a kétnyári virágok elvirágoztak egynyári virágokat ültetünk. Ezeknek a fajszortimentje állandóan változik, figyelembe véve az időjárást és a klímaváltozást. Mindig új, szárazságtűrő típusokat kell keresnünk és ültetnünk, mint például most a verbéna vagy a büdöskék különböző változatai. Fajtákon belül is eltérő a vízigényük és a tűrőképességük – tette hozza.

A versenybizottság a megmérettetésen több szempont szerint értékel. Szabó József kertészmérnök, a Virágos Magyarország zsűritagja megfogalmazta, hogy Hatvan jó esélyekkel vág neki a versenynek. – A zsűri azt bírálja, hogy egy-egy településen mennyire ápoltak, gondozottak a növények. Mindezek mellett vizsgálja a virágok elrendezését is. Továbbá az esztétikum mellett fő szempont a fenntarthatóság és a biológiai sokféleség. Ez azt jelenti, hogy évelőket fogunk nézni, a színösszeválogatás mellett a fenntartásuknak a minőségi kritériumait, hogy öntözés mellett ebben a meleg időszakban is gondozható legyen – fűzte hozzá.

A verseny célja nemcsak a kulturált és esztétikus településkép kialakítása, fontosnak tartják a településen élők összefogásának ösztönzését, életminőségük javítását, valamint a környezettudatos szemlélet és gondolkodás erősítését. A Magyar Turisztikai Ügynökség idén 29. alkalommal rendezi meg a Virágos Magyarország versenyt, amelyre a települések önkormányzatai nevezhettek. A kezdeményezést 1994-ben indították el, amely évről-évre egyre népszerűbb, idén rekordszámú nevezés érkezett. Most Erdély, a Vajdaság és a Felvidék magyarlakta települései is nevezhettek a megmérettetésre. Ebben az évben is több kategóriában osztanak díjakat. A győztesek kihirdetésére ősszel, várhatóan októberben kerül sor.