Idén is megemlékeztek a 76 évvel ezelőtti bombázásra, amikor is a szövetségesek nagyméretű légicsapást mértek az ország ipari, mezőgazdasági és közlekedési központjaira, így Hatvanra is. Az áldozatok pontos számát máig nem tudni pontosan, 300-500 közöttire becsülik. A több hullámban támadó amerikai vadászbombázók szőnyegbombázása nyomán szinte teljesen elpusztult az állomás épülete és annak környezete. A közelben lévő légópincék sem tudtak ellenállni a modern szárnyas bombák erejének és papírdobozként égve váltak a lángok martalékává, a bennük oltalmat és menedéket kereső civilekkel együtt. Csak azok élték túl a támadást, akik a vasútállomásról kihúzott szerelvényekre tudtak felszállni. S bár a régi városrész érintetlen maradt, a pusztítás és pusztulás nagyságrendjét jelzi, hogy a háború befejeztével Hatvant a legromosabb településnek nyilvánították.

Erre a támadásra és annak áldozataira emlékeztek meg pénteken, a vasútállomáson. ­- Ez a város már sok mindent átélt, török dúlást, szabadságharcok véres csatáit, utcai harcokat, a település lakosságának 60 %-át elpusztító pestis járványt. De olyan tragédia, mint ami a második világháborúban ezen a végzetes napon történt, sem előtte, sem utána nem érte városunkat – részletezte a város vezetője.

Horváth Richárd polgármester beszédében elmondta: minden hatvani lelkét máig mélyen megérintő, rémisztő és emberi ésszel felfoghatatlan az a pusztítás, amelyet az amerikai légierő szőnyegbombázása okozott városunkban. Máig nincs rá magyarázat, ki és miért látta szükségét egy ilyen méretű pusztító erejű támadásnak. Azt tudjuk, hogy a második világháború ezen szakaszában a szövetségi erők légiereje több támadást hajtott végre országszerte vasúti csomópontok ellen. A Budapest – Hatvan- Miskolc vasútvonal is stratégiai jelentőségű volt, ezért számítani lehetett arra, hogy a Hatvani rendező-pályaudvar is a Szövetséges légierők célkeresztjébe kerül. A légitámadás pusztító erejére azonban senki nem volt felkészülve – zárta gondolatait a polgármester.

A megemlékezésen Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola tanulói adtak műsort, amiben felidézték a légitámadás lelket rázó pillanatait. A tragikus esemény emléktáblájánál Horváth Richárd polgármester, Kökény Zoltán, a MÁV Zrt. forgalmi csomóponti főnökség csomóponti vezetője, Kátai Csaba állomásfőnök és Nagy Viktória gazdasági koordinátor koszorúkat helyeztek el.

Fotó: Albert Péter