Az államalapítást és államalapító Szent István királyt ünnepeljük augusztus 20-án országszerte. Hatvanban is hagyomány, hogy több programmal készülnek az ünnepnapra. A rendezvény az újhatvani római katolikus templomban kezdődik fél tizenegykor, majd a szertartás után a hívek egy körmeneten vehetnek részt, végül kenyérszenteléssel zárul a ceremónia.

Délután a Népkertben folytatódnak a programok, ahol már építik a színpadot, készülnek a hétvégére. Délután kettő órától már kézművesek, gasztro árusok, vásár, makettezők, légvár és gyermekjátékok várják a látogatókat, valamint több koncert is. – A színpadon kettőkor kezdődnek a programok a European Operett Jó ebédhez szól a nóta című előadásával. Háromtól íjászbemutató és íjásztatás lesz, majd a Csilingelő Band lép fel, gyerekdalokkal kedveskednek a közönségnek. Este hattól a hatvani Lázadók együttes ad koncertet, majd fél kilenckor a TNT együttes zárja a műsort – fejtette ki Lestyán Balázs alpolgármester.

Idén elmarad az eddig megszokott tűzijáték Hatvanban. A polgármester facebook oldalán jelentett be a hírt. Horváth Richárd úgy fogalmazott: a nagymértékű rezsi-áremelkedés sokakat sodort nehéz helyzetbe, az állampolgárok, a hatvaniak terhei egyre csak nőnek. A városvezető kiemelte: most összefogásra, kitartásra és észszerűségre van szükség. Így a tűzijátékra szánt összeget, mintegy 800 ezer forintot egy energetikai tanácsadó iroda létrehozására fordítja az önkormányzat.