Megtartotta szokásos találkozóját a Németi Gábor Honismereti Kör Hatvanban. Az összejövetel vendége Lestyán Balázs alpolgármester volt, aki előadásában Richter Gedeon gyógyszerészről emlékezett meg. – Akkoriban a gyógyszerészet nem úgy volt, mint ma, hogy elvégzi valaki a középiskolát, leérettségizik és egyetemre jelentkezik. A középiskola után gyakornoknak kellett lenni és utána lehetett jelentkezni. Akkoriban csak két év volt a gyógyszerésztudományi egyetem – mondta.  Lestyán Balázs – aki maga is gyógyszerész végzettséggel rendelkezik – ismertette a 150 évvel ezelőtt született patikus életútját és áldozatos munkáját, majd a Hatvant érintő aktuális ügyekben fogadta a jelenlévők kérdéseit.

A honismereti kör elnöke elmondta, hogy rendszeresen szerveznek programokat a tagoknak. Sokat utaznak, és havonta egyszer összejönnek. Bartha László hozzátette, hogy az előadások anyagát úgy választják ki, hogy a tagok érdeklődési körének megfeleljen. – Előzetesen megadott program alapján dolgozunk. Mindig keresünk és találunk olyan jellegű témát, amely a tagság érdeklődési körével megegyezik– fogalmazott.

A honismereti kör elnöke ezúttal Dr. Lengyel Árpádot választotta előadásának témájául, aki a Kárpátia hajóján teljesített szolgálatot, mint orvos. A Kárpátia volt az a hajó, amely a Titanic vészjelzéseit meghallotta, és a tragédia helyszínére sietett. – Amikor a vészjelzést vették a Kárpátián, akkor a hajóskapitányt felébresztették, mert az éjszaka kellős közepe volt. Egy dörzsölt, 27 éves, gyakorlattal rendelkező kapitány volt. Ő mindjárt tudta, hogy mi a helyzet. Először is a hajót meg kellett fordítani, mert pont ellenkező irányba tartott a Titanictól. És utána kiadta azokat a rendelkezéseket, amelyeket ilyenkor a legsürgősebben meg kell hozni. Mindjárt a kazánok nagyobb fűtését rendelte el, nagyobb sebességre kapcsoltak. Megkezdték az ételek és az italok készítését, minden mozdítható plédet és melegítőeszközt előkészítettek. A mentőfelszereléseket üzembe helyezték, a szalonokat kiürítették, hogy a fogadott sebesülteknek legyen hely emelte ki. Bartha László hozzátette, hogy a szerencsének köszönhetően a Kárpátián szolgáló távírász munkaidején kívül is tovább dolgozott, és így hallotta meg a Titanic vészjelzését.

Cikk: Szeniczey Csaba