A gyógynövényes teák és azok jótékony hatásai voltak a főszerepben az Ady Endre Könyvtárban. A Herbaest elnevezésű programsorozat legutóbbi előadásán kiemelt szerepet kapott a betegségmegelőzés témaköre, valamint szó volt a már kialakult panaszok kezeléséről is, mint például a torokgyulladás és a felső légúti hurut. Báti-Dobos Szilvia, természetgyógyász-fitoterapeuta arra hívta fel a figyelmet, hogy a legtöbb légzőszervi panasz enyhíthető gyógynövényes készítmények alkalmazásával. – A kakukkfű segít a hurutos és száraz köhögés ellen, valamint antibakteriális hatással is rendelkezik. Az apróbojtorján pedig gyulladáscsökkentő, így sok teakeverék alapja ez a gyógynövény. Mindezek mellett főként az őszi-téli időszakban hasznos lehet kamilla és csipkebogyó teát is otthon tartani, hiszen fogyasztásuk jótékonyan hat az szervezetre – részletezte.

Az ismeretterjesztő előadáson szó volt az aromaterápiás kezelési módszerekről is, melyek során a gyógynövények hatóanyagait belélegezhetjük. Báti-Dobos Szilva azt is elmondta, hogy ajánlott alaposan megválogatni, hogy milyen illóolajakat használunk erre a célra. A legmegfelelőbbek a terápiás minőségű, hidegen sajtolt, száz százalékos tisztaságú készítmények. Az eukaliptusz olaj használata például csillapíthatja a légúti problémákat.

Az eseményen teakóstolásra is lehetőség nyílt, melynek részeként különböző keverékeket próbálhattak ki a résztvevők, melyeket a szakember állított össze.