Nem volt egyszerű esküvőt szervezni annak a párnak, aki idén tervezte a lakodalmát. 2020-ban a koronavírus-járvány a teljes esküvőipart megrengette, a tavaszi korlátozások miatt nagyon sokan módosították a már korábban kitűzött időpontjaikat. Kaszás-Varga Angelika szertartásvezető elmondta: idén a pároknak folyamatos bizonytalanságban kellett szervezniük a menyegzőjüket, a legtöbben őszre tették át a nagy nap időpontját, de a vendégek létszámán is sokan változtattak. – Voltak, akik egy évvel tolták el a jeles dátumot, de sokan voltak olyanok is, akik bíztak a járvány gyors elvonulásában, és kora őszi időpontot választottak. Azok jártak a legszerencsésebben, akik idén kitartottak a hetedik hónapig, mert akkor már nem voltak korlátozások és könnyedén meg lehetett tartani az esküvőt. Ezt azonban senki sem láthatta előre, sok kétséggel küzdöttek meg idén az ifjú párok – fogalmazott Kaszás-Varga Angelika. Hozzátette: nála már a jövő évi naptár is egyre zsúfoltabb, bár úgy látja, hogy a párok továbbra is bizonytalanok, hiszen senki nem tudja pontosan, mikor lesz vége a világjárványnak.

Az biztos, hogy a házasságkötést semmi sem akadályozza, a lakodalmat azonban igen, mivel a zenés-táncos rendezvényeket szeptembertől már jogszabályokkal korlátozzák. Ennek értelmében minden vendéglátóhelynek 11 órakor be kell zárnia, ez pedig a lakodalom végét is jelentheti.

A statisztikák szerint idén már csaknem 10 ezer tavaszra tervezett esküvőt söpört el a koronavírus-járvány országos szinten. Hatvanban szeptember végéig összesen 136 házasságkötés valósult meg, ez valamivel kevesebb, mint a tavalyi év ezen szakaszában. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a párok inkább kimondják a boldogító igent szűk családi körben, és ha kell, módosítanak a lakodalom körülményein is, de nem szívesen halogatják a házasságkötést.

Rémán Norbert és felesége Julianna is kitartóak voltak, ők eredetileg idén májusban esküdtek volna, végül azonban szeptemberre módosították a dátumot. Az ifjú pár azt mondja: ők így is nagyon boldogok voltak a nagy napon, bár valóban sokkal több szervezést igényelt az esküvőjük. – Gyakorlatilag mindenkit újra fel kellett keresni és új időpontokat egyeztetni. A vendégek listája is módosult, mert voltak olyan rokonok, akik Erdélyből és Németországból nem tudták vállalni a részvételt. Így körülbelül huszonöten voltunk a lagzin, de végül minden nagyszerűen alakult – közölte Rémán Norbert. – A májusi időpontra már minden le volt szervezve, rendben volt a menyasszonyi ruha, a sminkes, fodrász és a fotós is. Az időpont módosítás azonban mindent felborított, így újra kellett tárgyalni a részleteket, de alapvetően mindenki igyekezett rugalmas lenni ez ügyben – tette hozzá Rémán Norbertné.

A szakemberek azt mondják, hogy a koronavírus-járvány okozta felfordulás jövőre is hatással lesz az esküvőiparra, a becslések szerint a 2021-es szezonban legalább másfélszer annyi esküvő lesz, mint egy átlagos szezonban.

Kezdőkép: Albert Péter

(34) Az esküvő ipart is megrengette a koronavírus járvány – YouTube