A Heves Megyei Katasztrófavédelem minden télen többször is figyelmezteti a lakosságot a fűtési szezon veszélyire.

A lakástüzek legfőbb forrása a nyílt láng használata. Ilyennel leginkább a tűzhelyek, a kandallók és a kályhák üzemelnek, így kiemelten kell arra figyelnünk, hogy semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk ilyen berendezés közelében. Nem számít kivételesnek, hogy egyesek a kandalló hőjével igyekeznek megszárítani a frissen mosott ruhákat, nem fordítva kellő figyelmet arra sem, hogy a bekészített tüzelőanyag kellő távolságra van-e a fűtőberendezéstől, ahogy arra sem, mennyire védik a környezetüket a kipattanó szikrától.

Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóságának szóvivője további veszélyekre hívta fel a figyelmet. – A kémények is tudnak tüzet okozni. A legtöbb ilyen eset arra vezethető vissza, hogy az égéstermék-elvezetőben lerakódott, elszurkosodott korom meggyullad, például a helytelen tűzrakás és nem megfelelő tüzelőanyag használata miatt. Az okok között a második helyen szerepel a kémény építőanyagainak elöregedése, az égéstermék-elvezető nem megfelelő műszaki állapota – közölte a tű. főhadnagy. A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy 2019-ben Heves megyében 49 esethez riasztották a lánglovagokat a szén-monoxid vagy más néven a „csendes gyilkos” miatt.

Déry Károly háziorvos elmondta: szén–monoxid mérgezést okozhat a lakások elégtelen levegő ellátása is, ezért nagyon fontos otthonaink rendszeres szellőztetése. – Szén-monoxid csak tökéletlen égés során keletkezik. Ennek tipikus esete, ha az égéshez szükséges oxigén nem áll kellő mennyiségben rendelkezésre. A manapság nagyon népszerű, jól leszigetelt, hermetikusan záródó új ablakok megakadályozzák a lakás friss levegőjének ellátását. A zárt lakásban a levegő gyorsan elhasználódik, a benne működő gázkészülékek pedig rengeteg levegőt igényelnek. A helyzetet jelentősen súlyosbítja, ha a lakás légterét valamilyen berendezés is szívja, jellemzően valamilyen elszívó ventilátor – mondta Déry Károly.

A háziorvos hozzátette: a mérgezés első tünetei a fejfájás és az émelygés, ha ilyet tapasztalunk, a legenyhébb tünetre is azonnal nyissunk ablakot. Még alacsony CO koncentrációs szint esetén is, ha hosszú időt töltünk el benne, mérgezést szenvedünk.

Kezdőkép forrása: google.com