Idén bárki ingyenesen megkaphatja az influenza elleni védőoltást, amit a háziorvosoknál már igényelhetnek a páciensek telefonos egyeztetést követően. Déry Károly háziorvos szerint a koronavírus-járvány ideje alatt sokkal nagyobb jelentősége van az influenza-átoltottságnak, mivel a szezonális influenza és a koronavírus tünetei nagyon hasonlóak lehetnek. Így ha valaki megbetegszik, de előtte kapott influenza elleni oltást, akkor az orvosoknak ez nagy segítséget jelenthet a diagnózis felállításában. – Az influenza elleni védőoltások megbízhatóak, biztonságosak, azokat csak a lázas, beteg, illetve az oltásra allergiás embereknek nem szabad beadni. Az influenza különösen az állapotos nőkre, a kisgyerekekre, az idősebb felnőttekre és a krónikus betegségben szenvedőkre jelent veszélyt. De súlyos szövődménye lehet annak is, ha valaki egyszerre kapja el az influenza és a COVID-19 vírust, éppen ezért javasolt a hagyományos influenza elleni oltás igénybevétele – közölte Déry Károly.

A háziorvos beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban a hideg időjárás megjelenésével megnövekedett a betegek létszáma, de a koronavírus-járvány miatt most nem lehet a várótermekben tömegesen összegyűlni, ehelyett telefonon lehet konzultálni a háziorvosokkal.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy október és március között van a legtöbb náthás megbetegedés, januártól pedig általában a szezonális influenzajárvánnyal kell szembenéznünk. A maszk helyes viselésével, a gyakori kézfertőtlenítéssel, alapos kézmosással és a távolságtartással azonban sokat tehetünk a járványok megfékezéséért.

Kezdőkép illusztráció: google.com